Svijet

Pratite nas na Google news

Otvorena birališta u Izraelu, ključni izbori za Netanjahua

Otvorena birališta u Izraelu, ključni izbori za Netanjahua
Foto: Tanjug/AP | Otvorena birališta u Izraelu, ključni izbori za Netanjahua
Tanjug

TEL AVIV - U Izrealu su jutros otvorena biračka mjesta na ponovljenim parlamentarnim izborima, koji bi trebalo da odluče da li će dugogodišnji premijer Benjamin Netanjahu ostati na toj funkciji.

Netanijahu je na izborima u aprilu pretrpio jedan od najvećih poraza u karijeri kada nije uspio da sastavi novu vladu, te se potom odlučio za nove izbore.

Nikada u istoriji Izraela izbori nisu održani dva puta u jednoj godini.

Posljednje ankete ukazuju na još jednu tjesnu utakmicu između Likuda i centrističkog saveza Plavih i bijelih, koji vodi bivši vojni zapovjednik Beni Ganc.

Izraelsko biračko tijelo je duboko podijeljeno po vjerskim, etničkim i ideološkim linijama, a fragmentirani parlamentarni sistem čini pravljenje koalicije "škakljivim poslom", navodi američka agencija AP.

U aprilu je djelovalo kao da će premijer Benjamin Netanjahu imati jasan put ka vlasti s desničarskim Likudom i tradicionalnim jevrejskim ultrapravoslavnim i nacionalističkim saveznicima koji su mu osigurali većinu u parlamentu koji ima 120 mjesta.

Ali, kako agencija prenosi, kada se "tvrdoglava" stranka Avigdora Libermana Jisrael Bejtenu usprotivila prekomjernom uticaju vjerskih stranaka, Netanjahu je ostao sa samo 60 pristalica, odnosno falila mu je jedna za većinu.

Umjesto da dozvoli drugom kandidatu šansu da formira vladu, Netanjahu je raspustio parlament i sazvao još jedne vanredne izbore.

Ispitivanja javnog mnjenja ponovo pokazuju da njegov glavni protivkandidat, centristička Plava i bijela stranka veoma blizu.

Obje stranke bi mogle da se bore za formiranje većinske koalicije sa svojim manjim saveznicima.

Zajednička vlada dve najveće partije bila bi najracionalniji izlaz iz ove situacije, ocjenjuje AP, ali Plavi i bijeli su se zarekli da neće sarađivati sa Netanjahuom zbog optužbi za korpuciju sa kojima se premijer suočava.

Ne očekuje se, međutim, da Netanjahu sa najdužim premijerskim stažom u istoriji Izraela, pristane da sjedi u vladi koju neko drugi predvodi, konstatuje AP.

Netanjahu se, uoči izbora, zarekao da će anektirati "sva naselja na Zapadnoj obali", uključujući i enklavu koja se nalazi duboko u palestinskoj teritoriji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije