Svijet

Ovako danas izgleda Pariz (FOTO)

Ovako danas izgleda Pariz (FOTO)
Foto: Tanjug/AP | Ovako danas izleda Pariz

U Francuskoj i danas traju veliki štrajkovi i demonstracije zbog omražene reforme penzionog sistema dok predsjednik Emanuel Makron i dalje prkosno brani novi zakon koji je na silu progurao u parlamentu i ne odaje utisak da će popustiti.

U štrajku su i radnici čistoće.

U Parizu se do jutros nagomilalo osam hiljada tona smeća. 

Sad je broj još i gori. 

Slikovito, Pariz je zatrpan smećem. 

Crne vreće prekrile su neke ulice i formirale su omanje brdo.

Kad će i kako sve završiti, nije poznato, prenosi Index.

Kako je došlo do ove situacije?

Premijerka Elizabet Born, koja u sedmici koja počinje 3. aprila treba primiti parlamentarne grupe i političke stranke, pa tako i opozicione, te predstavnike kompanija kako bi "smirila zemlju", u nedjelju je kazala da je reforma prihvaćena i "nastavlja svoj put" do Ustavnog savjeta koje će dati svoje mišljenje, nakon čega predsjednik Republike "treba potpisati zakon", kao što predviđa Ustav.

Demonstracije i nasilje potresaju zemlju otkad je 16. marta, bez glasanja u Narodnoj skupštini, prihvaćena sporna reforma o podizanju starosne granice za penzionisanje za dvije godine, sa 62 na 64 godine.

Posljednji protest održan u četvrtak okupio je između jednog i 3.5 miliona ljudi, rekli su izvori, a nezadovoljstvo je ponegdje eskaliralo i otelo se kontroli. 

U Parizu su se demonstranti sukobili s policijom i na mnogim mjestima su podmetnuti požari.

Zbog nemira u zemlji koji su prerasli u nasilje u Parizu i gradovima širom Francuske morao je biti otkazan nedjeljna državna posjeta britanskog kralja Čarlsa III. Umjesto toga je Makron u ponedjeljak primio premijerku Born, ostale ministre u vladi i neke zastupnike.

Jedan od učesnika je rekao da treba nastaviti pružati ruku sindikatima, ali i da nasilni protesti "nemaju ništa s mirovinam", nego se radi o napadima na "naše institucije i snage sigurnosti". 

Makron je optužio tvrdu, krajnju ljevicu Nepokorenu Francusku (LFI) da sprovodi "projekt delegitimizacije razumnog reda, naših institucija i njihovih alata".

Borne je, nastojeći zvučati pomirljivije, najavila razgovore sa sindikatima, parlamentarcima, političkim strankama i lokalnim vlastima.

Ako sindikati prihvate njezin poziv na razgovore, očekuje se da će Borne ponuditi mjere za ublažavanje posljedica zakona o penzijama, s posebnim naglaskom na fizički teške poslove te uslove za starije radnike. Ali prve reakcije nisu obećavajuće.

Opozicija: Povucite zakon

Glavni sekretar sindikata CFDT Laurent Berger je spreman za razgovore, ali samo pod uslovom da se reforma prvo "stavi na stranu". 

Lider LFI-ja Jean-Luc Melenchon u nedjelju je poručio da postoji "vrlo jednostavan način" povratka miroljubivim odnosima, rekavši: "Povucite zakon."

Protesti protiv reforme prerasli su u najveću unutrašnju krizu Makronovog drugog mandata.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin je u petak za televiziju CNews rekao da je uhapšeno 457 ljudi, a povrijeđeno je 440 pripadnika snaga bezbjednosti. U Parizu su demonstranti izazvali oko 900 manjih požara, a gorjelo je i ispred gradske vijećnice u Bordeauxu i policijske stanice u Lorientu.

On je rekao da će danas u zemlji biti raspoređeno oko 13.000 pripadnika snaga bezbjednosti, od kojih 5.500 u Parizu.

Pozvao je ljude na "suzdržanost", imajući u vidu da se na današnjim protestima i štrajkovima očekuje između 650.000 do 900.000 ljudi. Samo u Parizu se očekuje oko 100.000 ljudi. 

Saobraćaj podzemnom željeznicom i željeznički saobraćaj biće "uveliko poremećeni", kazao je pariški operater RATP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije