Svijet

Finska prelomila, želi u NATO

Finska prelomila, želi u NATO
Foto: N.N. | Pala odluka, Finska želi u Nato

HELSINKI - Finski predsjednik Sauli Ninisto potvrdio je danas da će njegova zemlja podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, a finski parlament će sutra o tome održati raspravu, poslije čega se očekuje da će potvrditi odluku državnog vrha, javile su agencije.

Predsjednik i vladin odbor za spoljne poslove odlučili su da Finska podnese zahtjev za članstvo u NATO, rekao je Ninisto na konferenciji za medije u Helsinkiju, prenio je Tas s.

Premijerka Sana Marin objasnila je da će vlada sada uputiti tu odluku parlamentu i da očekuje da će je narednih dana skupština usvojiti.

"U Finskoj je pred nama još parlamentarna procedura, ali vjerujem da će parlament odlučno i odgovorno da se izjasni o ovoj istorijskoj odluci", rekla je danas premijerka Sana Marin.

Finski parlament će sutra održati raspravu o ulasku Finske u NATO, a očekuje se da će odluka biti usvojena u utorak, prenosi Ria novosti.

Objava je došla nakon što su Ninisto i premijerka Sana Marin izjavili u četvrtak da predlažu ulazak te zemlje u NATO, nakon napada Rusije na Ukrajinu.

Rusija, koja deli 1.300 kilometara dugu granicu sa Finskom, saopštila je da bi bila greška da Helsinki uđe u Sjevernoatlansku alijansu i da bi to narušilo bilateralne odnose, podseća britanska novinska agencija.

Ninisto je pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina u subotu da mu saopšti planove o ulasku Finske u NATO.

Putin je rekao da će takav potez narušiti rusko-finske odnose.

"Ja, ili Finska, nismo poznati po tome da se šunjamo okolo i da tiho nestajemo iza ugla. Bolje je reći direktno ono što je već rečeno, saopštiti to takođe i drugoj strani, i to je nešto što sam želio da uradim", rekao je Ninisto o razgovoru koji je imao sa Putinom u subotu.

Reutters dodaje da se očekuje uskoro i da Švedska prati primjer Finske, nakon što je javna podrška za ulazak te skandinavske države u NATO porasla zbog brige za bezbednost.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije