Svijet

Palestinci protiv "plana vijeka" i Trampove administracije

Palestinci protiv "plana vijeka" i Trampove administracije
Foto: N.N. | Palestinci protiv "plana vijeka" i Trampove administracije

JERUSALIM - Stotine Palestinaca demonstriralo je širom Zapadne obale protiv, za ovu nedjelju zakazane, ekonomske konferencije u Bahreinu kojom će se započeti realizacija plana Trampove administracije za mir na Bliskom istoku.

Palestinci su danas izašli na ulice gradova na Zapadnoj obali, od Hebrona do Nablusa, mnogi paleći portrete predsjednika Trampa i kralja Bahreina.

Demonstranti u Ramali, sjedištu palestinske uprave, nosili su ogroman mrtvački sanduk s natpisom "Bahreinska radionica" i table na kojima je pisalo "Dogovor veka je proklet", prenosi AP.

Desetine mladih u gradu Halhulu na jugu postavilo je gume koje su zapalili i bacali su kamenje na izraelske vojnike, koji su odgovorili suzavcem i gumenim mecima.

Vođe Hamasa u Gazi pozvali su na generalni štrajk i masovne demonstracije kasnije tokom nedjelje.

"Odbacujemo "Plan vijeka" i najavljenu konferenciju u Bahreinu, '''' izjavio je novinarima danas visoki zvaničnik radikalnog palestinskog pokreta Hamasa Mušir el Masri i dodao: "Obećavamo da ćemo uraditi sve kako bi prekinuli ovu zavjeru."

Palestinska uprava je odbacila američki mirovni predlog i bojkotuje samit u Bahreinu, gdje se američki tim za bliskoistočni mirovni proces nada da će dobiti regionalnu i finansijsku podršku od arapskih i izraelskih zainteresovanih strana.

Optužujući SAD za nepravedno favorizovanje Izraela, Palestinci poručuju da ekonomska komponenta ne može preduprediti političko rješenje.

Planom se predviđa 50 milijardi dolara za investicione i infrastrukturne projekte na palestinskim teritorijama i susjednim arapskim državama, s namjerom da se postavi temelj za još uvijek misterioznu političku komponentu plana, navodi agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije