Svijet

Pratite nas na Google news

Panika u Americi: Nestao japanski F-65A, zavladao strah da ne padne u "pogrešne" ruke

Panika u Americi: Nestao japanski F-65A, zavladao strah da ne padne u "pogrešne" ruke
Foto: Ilustracija | Panika u Americi: Nestao japanski F-65A, zavladao strah da ne padne u "pogrešne" ruke
N.N.

Jpanski borbeni avion F-35A nestao je sa radara 9. aprila. Od tada traje grozničava potraga za letjelicom zbog jedne stvari: mogućeg hakovanja softvera.

Naime, japanska agencija "Nikei" izvijestila je da su američki vojni zvaničnici upozorili japanske kolege da postoji velika opasnost da se cijeli softverski sitem tog aviona, inače letjelice koja pripada petoj generaciji vojnih bormebih aviona, hakuje.

Pretpostavlja se da je japanski F-35A pao u vodu usljed kvara u sistemu, ali baš to i brine Pentagon. SAD strahuju da bi neprijateljske ruke mogle da, ako pronađu srušenu japansku letjelicu, provale u sistem i iskoriste ga za kasnije hakovanje i upade i sisteme svih F- 35 aviona, koji se inače proizvode u SAD.

Ta vijest stiže nakon što su japanske novine Jomiuri Šimbun citirale neimenovanog zvaničnika japanske vlade koji je rekao da su SAD predložile da Japanu predaju tajne šifre za softver instaliran u F-35, a koji je zadužen za kontrolu letjelice, pa samim tim i za rakete koje nosi.

Lokalni mediji takođe su prenijeli i da je vojni vrh Japana čak razmišljao i o tome da prizemlji cjelokupnu flotu F-35, ali su navodno od toga odustali.

Za sada su fokusirani na hitno pronalaženje ostataka nestalog aviona. Pronađen je rep, ali ne i ostaci letjelice u kojima se kriju "sve tajne" tog borbenog aviona. Prema najnovijim podacima, angažovana je i japanska mornarica koja pretražuje vode okena.

Pretraga trenutno obuhvata oko 17.500 kvadratnih kilometara mora na sjeveroistoku Japana.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije