Svijet

Panika u Americi: Nestao japanski F-65A, zavladao strah da ne padne u "pogrešne" ruke

Panika u Americi: Nestao japanski F-65A, zavladao strah da ne padne u "pogrešne" ruke
Foto: Ilustracija | Panika u Americi: Nestao japanski F-65A, zavladao strah da ne padne u "pogrešne" ruke

Jpanski borbeni avion F-35A nestao je sa radara 9. aprila. Od tada traje grozničava potraga za letjelicom zbog jedne stvari: mogućeg hakovanja softvera.

Naime, japanska agencija "Nikei" izvijestila je da su američki vojni zvaničnici upozorili japanske kolege da postoji velika opasnost da se cijeli softverski sitem tog aviona, inače letjelice koja pripada petoj generaciji vojnih bormebih aviona, hakuje.

Pretpostavlja se da je japanski F-35A pao u vodu usljed kvara u sistemu, ali baš to i brine Pentagon. SAD strahuju da bi neprijateljske ruke mogle da, ako pronađu srušenu japansku letjelicu, provale u sistem i iskoriste ga za kasnije hakovanje i upade i sisteme svih F- 35 aviona, koji se inače proizvode u SAD.

Ta vijest stiže nakon što su japanske novine Jomiuri Šimbun citirale neimenovanog zvaničnika japanske vlade koji je rekao da su SAD predložile da Japanu predaju tajne šifre za softver instaliran u F-35, a koji je zadužen za kontrolu letjelice, pa samim tim i za rakete koje nosi.

Lokalni mediji takođe su prenijeli i da je vojni vrh Japana čak razmišljao i o tome da prizemlji cjelokupnu flotu F-35, ali su navodno od toga odustali.

Za sada su fokusirani na hitno pronalaženje ostataka nestalog aviona. Pronađen je rep, ali ne i ostaci letjelice u kojima se kriju "sve tajne" tog borbenog aviona. Prema najnovijim podacima, angažovana je i japanska mornarica koja pretražuje vode okena.

Pretraga trenutno obuhvata oko 17.500 kvadratnih kilometara mora na sjeveroistoku Japana.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije