Svijet

Papa Franja: Brinu me "veoma opasni savezi" na samitu G20

Papa Franja: Brinu me "veoma opasni savezi" na samitu G20
Foto: Ilustracija | Papa Franja: Brinu me "veoma opasni savezi" na samitu G20

VATIKAN - Papa Franja je danas izjavio da ga samit Grupe 20 (G20) u Hamburgu "zabrinjava", zbog potencijalnih "veoma opasnih saveza" između svjetskih lidera, sa naročito štetnim posljedicama po migrante.

"Brinem zbog veoma opasnih saveza između sila koje imaju iskrivljenu verziju svijeta: Amerika i Rusija, Kina i Sjeverna Koreja, (predsjednik Rusije Vladimir) Putin i (sirijski predsednik Bašar al) Asad zbog rata u Siriji", rekao je papa u intervjuu za italijansku "Republiku", prenosi AFP.

On je naveo da je migracija veliki problem danas i da ga samit G20 posebno brine jer najviše pogađa migrante.

"Opasnost se odnosi na imigraciju. Naš glavni i, nažalost sve veći problem u svijetu danas su siromašni, slabi, isključeni, među kojima su migranti. Zato me brine G20: Najviše pogađa migrante", rekao je on, ukazujući na zemlje koje se "plaše invazije migranata."

Govoreći o Evropi, "najbogatijem kontinentu u cijelom svijetu", koji se suočio sa prilivom stotina hiljada migranata i izbjeglica od 2015. godine, papa je upozorio njene lidere da ne padnu na iluzije da je moguće zatvoriti svoje granice.

Papa Franja je u petak pozvao lidere koji učestvuju na samitu G20, da rade na "sveobuhvatnijem i održivom globalnom ekonomskom rastu", istovremeno ističući lošu situaciju za oko 30 miliona ljudi koji su zarobljeni u sukobima i pate od gladi, posebno u Africi i Jemenu, navodi agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije