Svijet

Papa: Oprostite zbog seksualnog zlostavljanja djece domorodaca

Papa: Oprostite zbog seksualnog zlostavljanja djece domorodaca
Foto: Tanjug/AP | Papa: Oprostite zbog seksualnog zlostavljanja djece domorodaca
Tanjug

KVEBEK - Papa Franjo zatražio je oproštaj zbog seksualnog zlostavljanja djece domorodaca u kanadskim školama, koje su vodili katolički redovi u Kanadi.

Ovo je bio prvi put da se papa posebno pozabavio pitanjem seksualnog zlostavljanja u školama, gdje je od 1870. do 1996. godine dovedeno više od 150.000 domorodačke djece, odvojene od porodica.

Papa je na večernjoj misi, kojoj su prisustvovali sveštenici i časne sestre, u katedrali u Kvebeku rekao da je kanadska crkva na novom putu nakon što je bila "razorena zlom koje su počinili neki od njenih sinova i kćeri", prenosi Rojters.

"Tu posebno mislim na seksualno zlostavljanje maloljetnika i ranjive grupe ljudi, skandale koji zahtijevaju čvrstu akciju i nepovratnu posvećenost. Zajedno s vama, još jednom bih želio da pitam za oproštaj od svih žrtava. Bol i sram koji osjećamo moraju postati prilika za razgovor: Nikad više", poručio je papa pretposljednjeg dana svoje šestodnevne posjete Kanadi.

Djeca su u katoličkim školama u Kanadi izgladnjivana i fizički zlostavljana jer su govorila na maternjem jeziku, a mnogi od njih bili su seksualno zlostavljani unutar sistema koji je kanadska Komisija za istinu i pomirenje nazvala "kulturnim genocidom".

Ovo priznanje uslijedilo je nakon istorijskog izvinjenja papa Franje u ponedjeljak starosjedilačkom stanovništvu Kanade u gradu Maskvakisu zbog uloge crkve u školama u kojima su djeca starosjedilaca zlostavljana, nazivajući prisilnu kulturnu asimilaciju "zlom" i "katastrofalom greškom".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije