Svijet

Pariz neće nuditi azil Asanžu

Pariz neće nuditi azil Asanžu
Foto: Tanjug/AP | Pariz neće nuditi azil Asanžu

PARIZ - Francuska neće razmatrati mogućnost da osnivaču "Vikiliksa" Džulijanu Asanžu ponudi politički azil, ukoliko to on sam ne zatraži, izjavila je danas državni sekretar za evropska pitanja Ameli de Monšelin.

De Monšelinova je za francuske medije izjavila da Evropa ima posebne regulative za zaštitu osoba poput Asanža, ali da Pariz nije dobio zvaničan zahtjev od osnivača "Vikiliksa".

"Možemo saslušati šta Asanž želi da učini, ali mi ne nudimo azil nekome ko to ne traži", napominje De Monšelinova.

Asanžov advokat Žuan Branko apelovao je na francuskog predsjednika Emanuela Makrona da interveniše i da osnivač "Vikiliksa" bude prebačen iz zatvora u Londonu u Francusku, te da pomogne u izbjegavanju isporučenja u SAD.

Branko je izjavio agenciji AP da bi Makron trebalo da bude posrednik i da "Asanža stavi pod zaštitu Francuske".

Prema njegovim riječima, Asanž ima malo dijete u Francuskoj.

Policija je uhapsila Asanža juče u Ambasadi Ekvadora u Londonu, nakon što su ekvadorske vlasti ukinule azil osnivaču "Vikiliksa".

On je pred sudom proglašen krivim za kršenje uslova kaucije 2012. godine, a sud će presudu donijeti na drugom saslušanju 2. maja.

SAD su zatražile izručenje Asanža, kojeg je Vašington optužio za zavjeru s ciljem da ostvari pristup povjerljivom računaru administracije SAD zajedno sa bivšim američkim vojnim obavještajnim analitičarom Čelsijem Meningom 2010. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije