Svijet

Parlament Gruzije izglasao zakon uprkos vetu, reagovala EU: "Još nije kasno"

Parlament Gruzije izglasao zakon uprkos vetu, reagovala EU: "Još nije kasno"
Foto: Tanjug/AP | Parlament Gruzije izglasao "ruski zakon", reagovala EU: "Još nije kasno"

TBILISI - Gruzijski parlament danas je izglasao zakon koji ograničava rad nevladinih organizacija finansiranih iz inostranstva usprkos velikim demonstracijama i predsjedničkom vetu.

Poslanici u Tbilisiju su u konačnom činu zaobišli veto proevropske predsjednice Salome Zurabišvili.

Ona je rekla da je zakon koji od nevladinih organizacija s inostranim finansiranjem traži da se registruju kao "strani agenti" ruski "u srži i prirodi", prenosi Index.

Ipak, vladajuća većina na kraju je odobrila zakon koji ograničava inostrani utjecaj na nevladine organizacije te pojačava nadzor nad njima i nezavisnim medijima, koji dobijaju više od 20 odsto finansiranja izvana.

EU: Žalimo što je parlament preinačio veto predsjednice

Evropska unija saopštila je da duboko žali zbog činjenice da je gruzijski parlament odlučio da poništi veto predsjednice Salome Zurabišvili na zakon o stranim agentima i da zanemari pravne argumente Venecijanske komisije koji daju jasnu preporuku za povlačenje ovog zakona.

EU je nekoliko puta naglasila da je zakon, koji je usvojio gruzijski parlament, "protiv osnovnih principa i vrijednosti EU", navodi se na sajtu Evropske unije.

Dodaje se da stupanje zakona na snagu vraća Gruziju "tri od devet koraka navedenih po pitanju kandidature za EU, što će negativno će uticati na put Gruzije ka članstvu".

"Pozivamo gruzijske vlasti da preokrenu ovakav trend i da se čvrsto vrate putu ka EU. Još nije kasno", navodi se u saopštenju Evropske unije. Prenosi Tanjug.

Konačna verzija zakona o stranim agentima, koji je parlament Gruzije usvojio u trećem i posljednjem čitanju 14. maja, izmenjena je 17. maja, a predviđa novčane kazne za pojedince za neotkrivanje podataka o agentima "stranog uticaja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije