Svijet

Pratite nas na Google news

Partnerki Borisa Džonsona zabranjen ulazak u SAD

Partnerki Borisa Džonsona zabranjen ulazak u SAD
Foto: Tanjug/AP | Partnerki Borisa Džonsona zabranjen ulazak u SAD
Tanjug

LONDON - Američki zvaničnici navodno su partnerki britanskog premijera Borisa Džonsona Keri Sajmonds onemogućili ulazak u Sjedinjene Američke Države jer je s prijateljicom Nimko Ali, aktivistikinjom koja se bori protiv sakaćenja genitalija kod žena, prošle godine posjetila samoproglašenu afričku republiku Somalilend koja se nalazi unutar Somalije.

Sajmonds je pokušala da dobije dozvolu za ulazak u SAD kako bi mogla da učestvuje u aktivnostima neprofitne organizacije za zaštitu okeana, ali dozvolu za ulazak nije dobila, prenosi Jutarnji list pisanje Daily Maila.

Britanci koji u SAD idu putem sistema ESTA, elektronskog sistema za odobravanje putovanja koji im dopušta da u Sjedinjenim Državama bez punopravne vize provedu 90 dana, od marta 2011. godine moraju da odgovore i na pitanje jesu li ikada posjetili Somaliju i Somalilend.

SAD ne priznaje Somaliland kao nezavisnu državu već je smatra dijelom Somalije.

Pošto se saznalo za to, Nimko Ali je na svom Twitter nalogu napisala da je Somalilend njena domovina i najbolje čuvana tajna Afrike.

"Izgradili smo jedinu demokratiju na Afričkom rogu u 28 godina i to bez međunarodne pomoći. Rado ću svakom lično pokazati zemlju iz koje potičem", dodala je.

Sajmonds nema nikakvu ulogu u vladi Borisa Džonsona.

Ni Keri Sajmonds, ni iz britanske vlade nisu komentarisali američku zabranu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije