Svijet

Patrijarh Irinej se sastao s Asadom: "Srbija i Sirija izložene miješanju stranaca"

Patrijarh Irinej se sastao s Asadom: "Srbija i Sirija izložene miješanju stranaca"
Foto: Screenshot | Patrijarh Irinej se sastao s Asadom: "Srbija i Sirija izložene miješanju stranaca"

DAMASK - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je danas sirijskom predsjedniku Bašaru el Asadu da je uvjeren da će Sirija vratiti istorijsku ulogu efikasne države u uspostavljanju stabilnosti i širenju mira i ljubavi u regionu, te pohvalio njegov principijelan i jak stav u pružanju podrške Srbiji i Kosovu i Metohiji.

Patrijarh Irinej izrazio je uvjerenje u sposobnost Sirije da se uzdigne iznad situacije sa kojom se suočava i da će vratiti tu svoju istorijsku ulogu, javila je sirijska novinska agencija SANA.

Poglavar SPC istakao je da su to njegovo uvjerenje ojačali odlučnost i istrajnost sirijskog naroda da ostane ujedinjen usljed izloženosti terorizmu, te da je bio svjedok tih osobina sirijskog naroda tokom posjete Siriji.

Asad je rekao da su Srbija i Sirija izložene pokušajima miješanja stranih zemalja sa ciljem podrivanja suvereniteta i povezanosti naroda, a postojanost naroda dvije zemlje usljed takvih pokušaja čini čvrstu osnovu za izgradnju dijaloga i saradnje.

On je istakao da će se izgradnjom dijaloga i saradnje Srbije i Sirije pripremiti teren za dugoročne odnose koji će služiti interesima obje zemlje.

Asad je istakao da je ponosan zbog dubokih humanih stavova patrijarha Irineja kojima se promovišu vrijednosti ljubavi i odbacuje ekstremizam.

Sastanku su prisustvovali i članovi delegacije Srpske pravoslavne crkve i patrijarh antiohijski i sveg Istoka Jovan Deseti.

Delegacija SPC, koju predvodi patrijah Irinej, a koju čine mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop šumadijski Jovan, arhimandrit Damaskin (Grabež), protojerej stavrofor Božo Bakajlić, protođakon Damjan Božić, đakon Vladimir Rumenić i pođakon Dejan Nakić, nalaze se u posjeti Siriji.

Ovo je zvanična posjeta SPC, patrijarhu antiohijskom i svega Istoka Jovanu Desetom i Antiohijskoj patrijaršiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije