Svijet

Pelosi: SAD ne može dopustiti Kini "novo normalno" oko Tajvana

Pelosi: SAD ne može dopustiti Kini "novo normalno" oko Tajvana
Foto: Tanjug/AP arhiva | Pelosi: SAD ne može dopustiti Kini "novo normalno" oko Tajvana
Nezavisne novine

VAŠINGTON - Predsjednica američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi poručila je da SAD ne mogu dopustiti Kini da normalizuje novi nivo pritiska na Tajvan koji je potvrdila višednevnim vojnim vježbama nakon njene posjete otoku na koji Peking smatra da polaže pravo.

"Ono što smo vidjeli s Kinom jest da pokušavaju uspostaviti neku vrstu novog normalnog, a mi ne možemo dopustiti da se to dogodi", rekla je Pelosi na konferenciji za novinare s još četiri člana Predstavničkog doma koji su je pratili na putovanju u Aziju.

Kina je u srijedu saopštila da je "završila razne zadatke" oko Tajvana, ali da će nastaviti redovne posjete. To bi moglo značiti da je višednevnim ratnim igrama došao kraj, dok Peking nastavlja vršiti pritisak na samoupravno ostrvo.

Bijesna zbog prošlosedmične posjete Pelosi, glasne kritičarke Kine, Peking je produžio svoje najveće vježbe ikada oko Tajvana koje su prema prvobitnom planu trebale trajati četiri dana.

"tišli smo tamo pohvaliti Tajvan. Otišli smo tamo pokazati naše prijateljstvo, reći da Kina ne može izolovati Tajvan", rekla je Pelosi.

Nasmijala se kad su je upitali o najavi Kine da će poduzeti sankcije protiv nje i njezine uže porodice. "Koga briga?" rekla je Pelosi. "To mi je sporedno, nema nikakve važnosti."

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije