Svijet

Pelosi pokrenula istragu o opozivu Trampa

Pelosi pokrenula istragu o opozivu Trampa
Foto: Tanjug/AP | Pelosi pokrenula istragu o opozivu Trampa

VAŠINGTON - Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, iz Demokratske stranke, pokrenula je zvaničnu istragu o tome da li bi predsjednik Donald Tramp trebalo da bude opozvan.

Na neki način istraga o Trampovoj administraciji neće izgledati previše drugačije od onih koje su u toku u parlamentu, ali sada će se usredsrediti na situaciju u Ukrajini i na hitnost postupanja, preneo je AP.

Pelosi je okupila šest odbora Predstavničkog doma koji su mjesecima vodili istragu o Trampovoj administraciji.

Pravosudni odbor Predstavničkog doma koji vodi Džerold Nedler je ključan, jer će on preuzeti vodeću ulogu u izradi i razmatranju članova o opozivu koji će biti upućeni u Predstavnički dom na glasanje.

U istrazi će učestvovati i drugi odbori - Odbor za međunarodne odnose, Finansijski, Obavještajni, Odbor za nadzor i Odbor načini i sredstva, koje su proučavali niz Trumpovih aktivnosti koje proizlaze iz njegovih poslovnih aktivnosti i administracije, uključujući i izveštaj bivšeg specijalnog istražitelja Roberta Malera o ruskom miješanju u američke izbore 2016. godine.

Pelosi je izjavila da očekuje da će se istraga odvijati brzo.

To je dijelom i zbog toga što demokrate vjeruju da su, nakon višemjesečne istrage protiv Trampa, konačno privukle pažnju javnosti slučajem sa Ukrajinom.

Pojedini poslanici kažu da očekuju glasanje o opozivu do kraja godine, imajući u vidu predstojeće izbore koji treba da budu održani 2020. godine.

Opoziv je proces koji se sastoji iz više koraka.

On započinje tako što Odbor za pravosuđe priprema članove o opozivu, o kojima će raspravljati i glasati Komtet, koji će ih potom preporučiti Predstavničkom domu.

Predstavnički dom potom razmatra to pitanje prije glasanja o tome da li će ga poslati Senatu na suđenje.

S obzirom da Senat kontrolišu republikanci, malo je verovatno da će tamo biti izglasan opoziv predsednika.

Tramp je priznao da je razgovarao sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim 25. jula.

Poziv je započeo kao čestitka novom predsjedniku, ali je brzo prerastao u Trampovu želju da ukrajinska vlada istraži bišeg američkog potpredsednika Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera Bajdena, koji je radio u ukrajinskoj gasnoj kompaniji.

U grubom transkriptu poziva koji je juče objavila administracija, Tramp kaže Zelenskom da bi volio da im novi predsjednik "učini slugu".

Tramp je rekao da nije učinio ništa loše i okarakterisao je poziv i kao "lijep", a takođe i kao "ništa".

Zelenski je, stojeći uz Trampa na konferenciji za novinare juče u Ujedinjenim nacijama, takođe, rekao da ne želi da se meša u američku politiku i da ga "niko nije podsticao ni na šta''''.

Pelosi i druge demokrate u Kongresu smatraju da transkript izgleda kao "iznuda" prema stranom lideru od strane američkog predsjednika.

Samo protiv dva predsjednika SAD pokrenut je postupak opoziva, protiv predskednika Endrua Džonsona 1868. i Bila Klintona 1998.

Senat ih nije opozvao.

Ričard Nikson je zbog afere "Votergejt" podnio ostavku u avgustu 1974, pre nego što je postupak opoziva mogao da bude pokrenut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije