Svijet

Pentagon: Kina će udvostručiti broj nuklearnih bojevih glava

Pentagon: Kina će udvostručiti broj nuklearnih bojevih glava
Foto: Arhiva/Ilustracija | Pentagon: Kina će udvostručiti broj nuklearnih bojevih glava

VAŠINGTON - Očekuje se da će Kina u narednoj deceniji najmanje udvostručiti broj svojih nuklearnih bojevih glava i približava se mogućnosti da izvrši nuklearne udare sa kopna, vazduha i mora, saopšteno je danas iz Pentagona.

U svom godišnjem izvještaju Kongresu o kineskoj armiji, Pentagon navodi da Peking ima manje od 200 nuklearnih bojevih glava i to je prvi put da američka vojska pominje brojke.

Federacija američkih naučnika iznijela je pretpostavku da Kina ima oko 320 nuklearnih bojevih glava.

Pentagon ističe da je projekcija zasnovana na faktorima uključujući to da Peking ima dovoljno materijala da udvostruči arsenal nuklearnog naoružanja bez proizvodnje novog fisionog materijala.

Pretpostavka Pentagona u skladu je sa analizom Obavještajno-odbrambene agencije.

Početkom godine, list Komunističke partije Kine "Global tajms" pisao je da Peking za relativno kratko vrijeme treba da proširi broj svojih nuklearnih bojevih glava na 1.000.

U izvještaju se podsjeća da je Kina u oktobru prošle godine javno objavila da je bombarder "H-6N" prvi koji može da nosi nuklearnu bojevu glavu na projektilu vazduh-vazduh i da dopunjava gorivo u vazduhu.

Vašington je u više navrata pozivao Kinu da se pridruži u trilateralnim pregovorima za produženje američko-ruskog Sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja /Novi Start/ koji ističe u februaru.

Kina je saopštila da nije zainteresovana za ulazak u pregovore s obzirom da je nuklearni arsenal SAD dvadesetostruko veći od Pekinga. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije