Svijet

Pentagon: Turska operacija ometa borbu protiv terorista

Pentagon: Turska operacija ometa borbu protiv terorista
Foto: Tanjug/AP | Pentagon: Turska operacija ometa borbu protiv terorista

VAŠINGTON - Vojna operacija Turske na sjeveru Sirije ometa napore u borbi protiv terorističke grupe Islamska država i dovela je do puštanja mnogih zarobljenih militanata, izjavio je američki ministar odbrane Mark Esper.

"Uprkos protivljenju i ponovljenim upozorenjima Sjedinjenih Država i međunarodne zajednice, turski predsjednik Erdoan naredio je jednostranu invaziju na sjevernu Siriju koja je rezultirala veliki brojem žrtava, raseljavanjem, razaranjem i porastom prijetnje američkim vojnim snagama", rekao je Esper.

Prema riječima šefa Pentagona, taj neprihvatljivi upad je potkopao i uspješnu multinacionalnu misiju protiv terorista Siriji i doveo do oslobađanja mnogih opasnih pripadnika Islamske države, prenosi TASS.

"Zbog neodgovornih postupaka Turske, rizik za američke snage na severoistoku Sirije dostigao je neprihvatljiv nivo. Postoji rizik da budemo zahvaćeni širim sukobom. Po nalogu predsjednika, Ministarstvo odbrane povlači američko vojno osoblje sa sjeveroistoka Sirije."

On je ocijenio da je jednostrana akcija Turske bila nepotrebna i impulsivna.

"Predsjednik Erdoan snosi punu odgovornost za posledice, uključujući potencijalni preporod Islamske države, moguće ratne zločine i sve veću humanitarnu krizu", rekao je američki ministar odbrane, dodavši da je narušen i bilateralni odnos između Turske i SAD.

Esper je najavio i da će sljedeće nedjelje posetiti sedište NATO-a u Briselu, gdje će "pritisnuti" američke saveznike da preduzmu kolektivne i pojedinačne mjere protiv Ankare - diplomatske i ekonomske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije