Svijet

Pentagon upozorava Ankaru zbog nabavke "S-400"

Pentagon upozorava Ankaru zbog nabavke "S-400"
Foto: N.N. | Pentagon upozorava Ankaru zbog nabavke "S-400"

VAŠINGTON - Pentagon je danas upozorio da će biti teških posljedica po Tursku ukoliko kupi ruski protivraketni sistem "s-400".

Vršilac dužnosti portparola Pentagona Čarls Samers naveo je da će kupovinom ruskog protivraketnog sistema biti narušeni vojni odnosi Amerike sa Ankarom i da Vašington neće dozvoliti Turskoj nabavku borbenih aviona "ef-35" i protivraketnog sistema "Patriot".

Američki "CNN" ukazuje na to da je ovo prvi put da Pentagon saopštava da Turskoj neće biti dozvoljena nabavka borbenih aviona u slučaju nastavka nabavke "es-400".

Nešto ranije je predstavnik ruske kompanije "Rostek" Viktor Kladov izjavio da proces isporuke odbrambenog sistema "es-400" Turskoj teče predviđenom dinamikom.

"Dosadašnji proces teče veoma glatko. Sarađujemo sa našim i potencijalnim partnerima bez obzira da li se to nekom sviđa ili ne. Posao je posao", rekao je Kladov, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Turska je u više navrata navela da je posvećena kupovini ruskog protivraketnog sistema, uprkos upozorenjima iz NATO da "es-400" ne može biti integirisan u postojeći protizvazdušni sistem Alijanse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije