Svijet

Peskov: Rusija održava konstruktivan dijalog i sa Izraelom i sa Iranom

Peskov: Rusija održava konstruktivan dijalog i sa Izraelom i sa Iranom
Foto: Tanjug | Peskov: Rusija održava konstruktivan dijalog i sa Izraelom i sa Iranom

MOSKVA - Rusija održava konstruktivan dijalog i sa Iranom i sa Izraelom i u komunikaciji sa obje strane se zalaže za rapidnu deeskalaciju, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Znate da Rusija održava blizak kontakt, imamo veoma konstruktivan radni kontakt sa Teheranom. U kontaktu smo i sa Izraelom. I taj kontakt je konstruktivan. Imamo dijalog koji se nastavlja i koji ističe potrebu da se što prije osigura deeskalacija. Pozivamo i sve zemlje u regionu da pokažu maksimalnu uzdržanost", naveo je Peskov.

Peskov je pomenuo nedavni telefonski razgovor ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i ministra spoljnih poslova Irana Hoseina Amirabdolahijana, uz podsjećanje da je predsjednik Rusije Vladimir Putin juče razgovarao sa iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem, navodi TASS, prenosi Srna.

On je podsjetio i na to da je sekretar ruskog Savjeta bezbjednosti Nikolaj Patrušev razgovarao sa sekretarom izraelskog Savjeta bezbjednosti Cahijem Hanegbijem.

Iranska Revolucionarna garda lansirala je više od 300 dronova i projektila na Izrael u subotu, 13. aprila. Napad je bio odgovor na granatiranje Generalnog konzulata u Damasku početkom mjeseca.

Izraelske snage protivvazdušne odbrane presrele su 99 odsto lansiranih dronova i raketa. Portparol Odbrambenih snaga Izraela Danijel Hagari saopštio je da su oboreni svi iranski dronovi.

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je u saopštenju da ne želi eskalaciju situacije na Bliskom istoku, ali da će odgovoriti na svaki nelegalan i iracionalan postupak protiv Irana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije