Svijet

Pet raketa ispaljeno iz Iraka ka američkoj vojnoj bazi u Siriji

Pet raketa ispaljeno iz Iraka ka američkoj vojnoj bazi u Siriji
Foto: Tanjug/AP | Pet raketa ispaljeno iz Iraka ka američkoj vojnoj bazi u Siriji

Najmanje pet raketa ispaljeno je danas iz iračkog pograničnog grada Zumara prema bazi američke vojske na sjeveroistoku Sirije, rekla su dva iračka bezbjednosna izvora i visoki vojni oficir za Rojters.

Izvori su rekli da je raketni bacač bio fiksiran na zadnjem dijelu malog kamiona u pograničnom gradu Zumar i da se kamion zapalio u eksploziji neispaljenih raketa kada su se na nebu pojavili ratni avioni.

"Ne možemo za sada da potvrdimo da su kamion bombardovali ratni avioni SAD", rekao je neimenovani vojni zvaničnik.

Napad se dogodio istoga dana kada se irački premijer Mohamed Šija al Sudani vratio iz posjete SAD gdje se sastao sa predsjednikom Džozefom Bajdenom u Bijeloj kući.

Ovaj napad iz Iraka na američke snage prvi je od početka februara kada su grupe u Iraku, koje podržava Iran, zaustavile svoje napade na vojsku SAD.

Jedna osoba je poginula, a osam je ranjeno u eksploziji koja je kasno u petak potresla vojnu bazu južno od glavnog grada Iraka, Bagdada, koju koriste iračke Narodne mobilizacione snage (PMF), izjavio je zvaničnik iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Vojska SAD i Izrael saopštili su da ne stoje iza tog napada.

Frakcije unutar PMF-a učestvovale su u višemjesečnom raketiranju i napadima dronovima na američke snage u Iraku nakon početka sukoba Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, ali su obustavile te napade u

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije