Svijet

Pjongjang: Upad u našu ambasadu u Španiji je teroristički čin

Pjongjang: Upad u našu ambasadu u Španiji je teroristički čin
Foto: Ilustracija | Pjongjang: Upad u našu ambasadu u Španiji je teroristički čin

PJONGJANG - Sjeverna Koreja zatražila je danas istragu o upadu u njenu ambasadu u Španiji u februaru, istakavši da je to bio "težak teroristički čin" i akt iznude kojim je prekršeno međunarodno pravo.

Incident se dogodio uoči drugog samita američkog predsjednika Donalda Trampa i sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una, u Hanoju 27. i 28. februara.

Misteriozna desetočlana grupa koja traži svrgavanje Kimovog režima preuzela je odgovornost za upad u ambasadu Sjeverne Koreje u Madridu, prenijela je agencija AP.

Zvanični sjevernokorejski mediji prenijeli su da je portparol ministarstva spoljnih poslova rekao da je nezakonito upadanje i okupacija diplomatske misije i čin iznude teško kršenje državnog suvereniteta i flagrantno kršenje međunarodnog prava i da se"ovaj čin ne smije tolerisati".

Portparol tvrdi da je naoružana grupa mučila osoblje ambasade i ukrala uređaje za komunikaciju.

Detalji o tom incidentu su isplivali u javnost kada je španski sudija prošle sedmice skinuo oznaku tajnosti sa slučaja, koji se dogodio 22. februara.

Američki zvaničnici su rekli da je riječ o grupi Čeolima civilna odbrana, ne mnogo poznatoj organizacija koja je nedavno pozvala na međunarodnu solidarnost u borbi protiv sjevernokorejske vlade.

Španija je izdala najmanje dvije međunarodne potjernice za pripadnicima te organizacije, navela je američka agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije