Svijet

Pjongjang i dalje razvija balistički i nuklearni program?

Pjongjang i dalje razvija balistički i nuklearni program?
Foto: Ilustracija | Pjongjang i dalje razvija balistički i nuklearni program?

SEUL - Sjeverna Koreja nastavlja sa razvijanjem svog balističkog i nuklearnog programa čak i nakon samita sjevernokorejskog lidera Kim DŽong Una i predsjednika SAD Donalda Trampa, javila je novinska agencija "Jonhap", pozivajući se na izjave predstavnika Obavještajne službe Južne Koreje.

"Vjeruje se da se aktivnosti povezane sa nuklearnim i balističkim programom nastavljaju, čak i poslije samita Sjeverne Koreje i SAD. Pretpostavlja se da se nastavljaju aktivnosti kao što su nuklearni razvoj i minijaturizacija nuklearnih bojevih glava", izjavio je neimenovani viši zvaničnik Službe.

On je rekao da specijalne službe Južne Koreje pomno prate aktivnosti raketnih objekata u Sjevernoj Koreji, ali za sada nije primijećeno ništa neuobičajeno i da Seul i Vašington razmjenjuju informacije o projektilima Pjongjanga, prenio je TASS.

Istorijski sastanak Kima i Trampa održan je 12. juna u Singapuru, a lideri dvije zemlje potpisali su zajednički dokument kojim je Pjongjang obećao denuklearizaciju Korejskog poluostrva, u zamjenu za bezbjednosne garancije SAD.

Tramp se potpisivanjem sporazuma saglasio i o obustavljanja zajedničkih vojnih vježbi SAD sa Južnom Korejom.

Međutim, strane nisu odredile nikakav poseban vremenski rok, uz saglasnost da bi trebalo da bude određen na sljedećem sastanku dvojice lidera.

Američki predsjednik je na konferenciji za novinare prošle sedmice u Bijeloj kući rekao da će se sljedeći sastanak sa liderom Sjeverne Koreje održati početkom 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije