Svijet

Pjongjang razmatra suspenziju pregovora sa Vašingtonom

Pjongjang razmatra suspenziju pregovora sa Vašingtonom
Foto: Arhiva | Pjongjang razmatra suspenziju pregovora sa Vašingtonom

PJONGJANG - Sjeverna Koreja razmatra suspenziju pregovora sa SAD i preispitaće zabranu raketnih i nuklearnih testova ukoliko Vašington ne učini neke ustupke, rekla je zamjenik ministra spoljnih poslova Sjeverne Koreje Čoe Son Hui.

Ona je okrivila američke zvaničnike za neuspjeh sastanka prošlog mjeseca u Hanoju lidera SAD i Sjeverne Koreje, Donalda Trampa i Kim DŽong Una.

"Nemamo namjeru da popustimo pred zahtjevima SAD u bilo kom obliku, niti smo spremni da se upustimo u pregovore te vrste", rekla je Čoe novinarima u Pjongjangu.

Ona je istakla da su američki državni sekretar Majkl Pompeo i savjetnik za nacionalnu bezbjednost DŽon Bolton "stvorili atmosferu neprijateljstva i nepovjerenja i time su opstruisali konstruktivne napore za provođenje pregovora dva lidera".

Prema njenim riječima, Vašington je odbacio "zlatnu priliku" na tom samitu i upozorila da bi Kim DŽong Un mogao da preispita moratorijum na raketne i nuklearne testove.

"Želim da jasno stavim do znanja da će gangesterski nastup stav SAD ugroziti cijelu stvar. Lični odnosi dva lidera su i dalje dobri", rekla je ona.

Ona je dodala da će se Kim DŽong Un uskoro zvanično oglasiti po pitanju pregovora o denuklearizaciji sa SAD i daljim postupcima Pjongjanga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije