Svijet

Pratite nas na Google news

Plate grčkim sveštenicima i dalje na budžetu

Plate grčkim sveštenicima i dalje na budžetu
Foto: N.N. | Plate grčkim sveštenicima i dalje na budžetu
Tanjug

ATINA - Nova grčka vlada premijera Kirijosa Micotakisa poništila je odluku prethodnog kabineta lijevičara Aleksisa Ciprasa o ukidanju plata sveštenicima Grčke pravoslavne crkve iz budžeta.

Sveštenici u Grčkoj imaju status javnih službenika i njihove plate za koje se, prema procjenama, godišnje izdvaja 200 miliona evra, isplaćuju se direktno iz državnog budžeta, prenosi Rojters.

Micotakis je na današnjem sastanku sa arhiepiskopom Jeronimosom rekao da vlada ne planira da izmijeni članove Ustava koji se tiču statusa Grčke pravoslavne crkve.

On je garantovao punu zaštitu postojećeg prava na platu, osiguranje i penziju za sveštenstvo, a arhiepiskop je naglasio da što se tiče Svetog sinoda, sporazum predložen u novembru više ne važi, prenosi ANA. 

Prethodna vlada Aleksisa Ciprasa, koji je želio da napravi jasniju razliku između crkve i države, jesenas je postigla dogovor sa Crkvom da se oko 10.000 sveštenika skine sa platnog spiska države, a umjesto toga ponudila godišnje subvencije za poseban fond za crkvu.

Dogovor je predviđao i rješenje višedecenijskog spora oko imovinskih prava između države i crkve koja je jedan od najvećih vlasnika nekretnina u Grčkoj.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije