Svijet

Plenković: Nije na meni da dam ruku u vatru za svoje ljude

Plenković: Nije na meni da dam ruku u vatru za svoje ljude
Foto: Youtube / Printscreen | Plenković: Nije na meni da dam ruku u vatru za svoje ljude

ZAGREB - Nakon sjednice vlade Hrvatske, premijer te zemlje Andrej Plenković davao je izjave. Na pitanje novinara možete li dati ruku u vatru za svoje ljude, on je odgovorio da to nije na njemu.

Dobrom je ocijenio vijest o padu inflacije, prva otkako je Hrvatska u evrozoni. "Vjerujemo da će se cijena stabilizovati i da ćemo dogodine u ovo doba govoriti o stopi inflacije od oko šest odsto", rekao je Plenković.

Upitan zašto u Hrvatskoj cijene rastu, a svugdje padaju, Plenković je rekao da nema svađe između vlade i trgovaca.

"Teza koju smo rekli prije mjesec dana, nema nikakvog razloga da bi neko pretjerano zaokruživao cijene. Vidjeli ste i po vijestima Inspektorata da je tu bilo ne zaokruživanja, nego neopravdanog dizanja cijena", rekao je Plenković. Kaže da je vlada u vrijeme najveće krize ostvarila dva strateška interesa, a to je članstvo u evrozoni i Šeengenu.

Novinari su pitali je li Plenković bio na razgovoru u Uskoku ili Dorhu oko poruka.

"U zadnjih 10 dana je bila sakrivena anketa na kojoj mi imamo 36 odsto, a SDP 11 odsto. Nakon toga nastaje haos. Oni su na koljenima, sve bitne teme riješio je HDZ. Suzbili smo krizu. Imamo najveći broj zaposlenih. 40 odsto više je prosječna plata u ovih šest godina. Sada opozicija nema šta, ovo što se događa je strategija, svaki dan kreiraju neteme", rekao je Plenković. Pa opet nabrajao navodne "neteme" o kojima priča već danima.

"Kao što je i ova tema o pomorskom dobru. Niti je zakon još kreiran, ići će u prvo čitanje, ići će u drugo čitanje, ali ne, okvir je ‘HDZ krade plažu’. Kakve su to gluposti? Predvodnici su ovi iz Možemo! i Zagreba. Oni su sada postali glavni za more i priobalje. Onda profesor Sakoman, izlazi s temom u kojoj doslovno ide optužiti sina ministra Medveda", rekao je Plenković.

"Nije na meni da dam ruku u vatru za svoje ljude"

Teze je da su pukle poruke od Rimac jer se neko od ovih ljudi našao kao tema. Tema je haos, rekao je Plenković.

"Ponedjeljak. Naš poglavica opozicioni, Milanović, brutalno izvrijeđa vašeg kolegu. 40 minuta torture. Citiram gospodina Hrstića. Ja to nisam gledao, ali sam čitao kolumnu u kojoj je posljedica da njegovi savjetnici dozivaju ambasadore jedne zemlje koja je spomenuta i kažu, joj, oprostite, bio je lapsus. Lapsus. 40 minuta stavova o Rusiji, Ukrajini, Srbiji, Kosovu. I onda neki politički sedmičnik, tu veče kad izlazi, ignoriše Petrinju. Nema ni retka, nula, zero."

Pa dodaje:

"Jedne rečenice nema o nastupu poglavice u Petrinji i stavova koji ruiniraju vanjskopolitički kredibilitet Hrvatske. To ništa. I onda ide operacija spašavanja našeg poglavice. Da skrenemo pažnju, jer su čak i oni vidjeli da je lapsus tako veliki, kao Himalaja i da ga ne možemo spasiti nikako nego da prebacimo fokus na HDZ. Taj isti sedmičnik izvlači iz gliba gradonačelnika Zagreba u komentarima. Zločesti ovi koji rade u smeću i Čistoći, on dobar, njemu se podmeće. Ništa o napadu na vašeg kolegu u Petrinji, sve baci glib na HDZ, a izvlači iz Čistoće gradonačelnika. I sad se mi neiskusni moramo loviti za taj parangal. Pa naravno da nećemo", rekao je Plenković.

"I danas taj Hajduković, koji je došao plakati meni i Božinoviću kad su mu provalili u stan u Osijeku ili gdje već živi, on sad kaže daj kaznene prijave", rekao je Plenković.

Možete li dati ruku u vatru za svoje ljude, pitali su ga novinari. "Nije to na meni", kaže Plenković.

"Imate izjavu potparola vlade koji sve kaže, u detalje, imate izjavu Hrvatskih šuma, ali ne. Čisti target, Zvonko, Marko, direktno napadaju ko je kome blizak, ko je politički borben, ko se spreman fajtati s nama, e, njega ćemo nagaziti", rekao je Plenković, prenosi "Index". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije