Svijet

Plesom podržali proteste u Iranu pa ih osudili na zatvor

Plesom podržali proteste u Iranu pa ih osudili na zatvor
Foto: Twitter | Plesom podržali proteste u Iranu pa ih osudili na zatvor
N.N.

TEHERAN Iranski blogeri, mladi par Astijaž Hagigi (21) i Amir Mohamed Ahmadi (22) osuđeni su na po 10 i po godina zatvora, jer su plesali na trgu Azadi u Teheranu u znak podrške demonstrantima.

Kako prenosi indijski portal "First Post", njih dvoje su, navodno, uhapšeni 10. novembra prošle godine. Osim zatvorske kazne, njima je zabranjeno dvije godine da koriste sajber prostor. Njima se na teret stavlja "ohrabrivanje korupcije i javno prostituisanje".

Hagigi i njen vjerenik su takođe osuđeni da su se "udružili sa namjerom da ugroze nacionalnu bezbjednost i da su promovisali spornu propagandu".

Demonstracije u Iranu izbile su nakon smrti mlade Iranke kurdskog porijekla Mahse Amini (22), koja je preminula u policijskom pritvoru pod nerazjašnjenim okolnostima nakon što ju je iranska vjerska policija uhapsila zbog nepropisnog nošenja hidžaba.

Njena porodica tvrdi da je Aminijeva preminula zbog policijskog zlostavljanja, dok iranske vlasti to negiraju, piše Nova.

Zbog smrti Aminijeve izbili su masovni protesti širom Irana u kojima je poginuo veliki broj ljudi u sukobima sa bezbjednosnim snagama.

Zbog podrške protestima i sukobljavanja sa snagama bezbjednosti mnogi demonstranti su osuđeni na stroge zatvorske kazne, a neki i na smrtne. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije