Svijet

Počeli predsjednički izbori u Kolumbiji

Počeli predsjednički izbori u Kolumbiji
Foto: N.N. | Počeli predsjednički izbori u Kolumbiji

BOGOT - U Kolumbiji se danas održavaju prvi predsjednički izbori od potpisivanja mirovnog sporazuma sa najvećom ljevičarskom pobunjeničkom grupom u toj zemlji, kojima bi trebalo da se odlučiti o pitanjima korupcije, nejednakosti, kriminala i odnosa Kolumbije sa susjedima.

Dvojica vodećih kandidata iznijela su izrazito različite vizije i po pitanju ekonomije i po pitanju budućnosti mirovnog procesa u zemlji, prenosi AP.

Prema najnovijim anketama, vođstvo ima bivši senator Ivan Duke, štićenik bivšeg predsjednika i vodećeg kritičara mirovnog sporazuma Alvara Uribea.

Agencija, međutim, navodi da nema vjerovatnoće da će uspjeti da u prvom krugu osvoji više od 50 odsto glasova i da izbjegne sljedeći krug koji se očekuje u junu.

Za njim zaostaje bivši gerilac i nekadašnji gradonačelnik Bogote Gustavo Petro čiji je uspon probudio zabrinutost da bi Kolumbija mogla opasno da se okrene levici i time uzdrma tržišta.

U predsjedničkoj trci za drugo mjesto naćiće se dvojica kandidata.

Agencija navodi da, imajući u vidu često pogrešne rezultate anketa o izlaznosti, još uvek ima šanse za iznenađenja poput bivšeg gradonačelnika grada Medeljin Serhija Fahardoa i bivšeg potpredsjednika Hermana Vargasa Ljerasa odmah iza njega.

Fahardo koji je zaslužan za transformaciju Medeljina iz grada koji je bio središte kriminala u sve veću turističku destinaciju, kandidovao se uz poruku da će iskorjeniti korupciju i ojačati socijalne programe.

Varhas Ljeras je, sa druge strane, obećao da će obezbijediti više od milion novih radnih mjesta, navodi agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije