Svijet

Počeo Samit o klimatskim promjenama, Tramp svratio

Počeo Samit o klimatskim promjenama, Tramp svratio
Foto: Tanjug/AP | Počeo Samit o klimatskim promjenama, Tramp svratio

NJUJORK - U Ujedinjenim nacijama u Njujorku počeo je cjelodnevni samit o klimatskim promjenama, kako bi se spriječilo da globalno zagrijavanje dostigne još opasnije nivoe.

"Zemlja ispušta hladan krik: Prestanite", riječi su kojima je generalni sekretar UN Antonio Gutereš otvorio samit, prenosi AP.

Gutereš je poručio svjetskim liderima da nije vrijeme za pregovore već za djelovanje kako bi se postigla neutralnost ugljenika do 2050. godine.

On je rekao da želi da ograniči povećanje globalne temperature, te dodao da svijet to može da postigne.

Više od 60 svjetskih lidera je spremno da razgovara, među kojima su oni iz Novog Zelanda, teško pogođenih Maršalovih ostrva, ali i Indije i Njemačke.

Iako Sjedinjene Države nisu bile na dnevnom redu, američki predsjednik je neplanirano svratio na Samit.

Donald Tramp se zadržao oko 15 minuta.

Tramp je izjavio da vjeruje u čistu vodu i vazduh, ali i da smatra da bi to pitanje države trebalo da rješavaju svaka za sebe.

"Veoma vjerujem u čist vazduhu i vodu. Sve zemlje bi trebalo zajedno da rade na tome, kao i da to rade i same za sebe. To je veoma, veoma važno", rekao je Tramp novinarima nakon izlaska sa samita.

Kako prenosi AP, Tramp je pažljivo slušao obraćanje njemačke kancelarke Angele Merkel i indijskog premijera Narendu Modija prije nego što je napustio salu.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Dok su predsjednici i premijeri razgovarali o tome čemu se nadaju u okviru svojih granica, francuski predsjednik Emanuel Makron podsjetio je kolege da u svoju trgovinsku i finansijsku politiku moraju da uključe klimatske promjene.

Makron je rekao da zemlje ne bi trebale da uvoze robu koja povećava zagađenje ugljendioksidom.

Takođe je zamolio ostale nacije da povećaju svoja davanja u Zeleni klimatski fond, koji pomaže siromašnim nacijama u vezi rješavanja klimatskih pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije