Svijet

"Podrška Vašingtona Kurdima je velika greška"

"Podrška Vašingtona Kurdima je velika greška"
Foto: Ilustracija | "Podrška Vašingtona Kurdima je velika greška"

ANKARA - Podrška Amerike miliciji sirijskih Kurda je velika greška, rekao je danas turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Turska je u više navrata izražavala negodovanje zbog podrške Vašingtona miliciji sirijskih Kurda koje Ankara smatra produžetkom Radničke partije Kurdistana. 

Odnosi između Turske i Amerike bili su zategnuti zbog brojnih pitanja, uključujući politiku Vašingtona u Siriji, slučaja uhapšenog američkog sveštenika i zahtjeva Ankare za isporuku imama Fetulaha Gulena osumnjičenog da je organizovao neuspješni vojni udar prije dvije godine.

Čavušoglu, koji se nalazi u zvaničnoj posjeti SAD, rekao je da su tenzije između Ankare i Vašingtona proizišle iz podrške miliciji sirijskih Kurda i pitanja Gulena.

"Uprkos tome što znaju i priznaju da je ova policija ista organizacija kao i Radnička partija Kurdistana, saradnja Vašingtona sa njima je zaista velika greška", naglasio je Čavušoglu, napominjući da će o bilateralnim odnosima sa SAD u utorak, 20. novembra razgovarati sa državnim sekretarom Majkom Pompeom.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je danas da je šefu američkog Generalštaba Džozefu Danfordu prenio da Turska očekuje da će SAD što je prije moguće prekinuti podršku miliciji sirijskih Kurda.

Tenzije između Turske i Amerike su ublažene nakon što je tokom proteklog mjeseca iz pritvora oslobođen američki sveštenik Endrju Branson. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije