Svijet

Pojačane mjere žaštite zvaničnika u Indoneziji

Pojačane mjere žaštite zvaničnika u Indoneziji
Foto: Tanjug | Pojačane mjere žaštite zvaničnika u Indoneziji

DŽAKARTA - Predsjednik Indonezije Džoko Vidodo izjavio je danas da je naredio jačanje mjera zaštite državnih zvaničnika, dan nakon što je osumnjičeni islamski militant izbo ministra bezbjednosti dok je pozdravljao građane u jednom manjem gradu.

Indonezija, najveća zemlja sa većinskim muslimanskim stanovništvom, suočena je sa rastom militantosti i stotine osumnjičenih su privedeni prema novim zakonima protiv terorizma od početka godine.

Ministar Viranto /72/ operisan je u Džakarti nakon što je zadobio dvije povrede stomaka. On je napadnut nakon što je otvorio univerzitetsku zgradu u Pandeglangu.

On je prvi zvaničnik višeg ranga koji je napadnut u prethodnih nekoliko godina, a predsjednik je rekao da treba da bude i posljednji.

"Čak i ako imamo aktivne mjere zaštite, potrebno ih je pojačati da se ne bi ponovilo ovo što se dogodilo Virantu", rekao je Vidodo novinarima u bolnici nakon što je posjetio ministra.

Vidodo je dodao da je Virantu bolje i da je zatražio da učestvuje u sjednicama Vlade.

Policija je uhapsila muškarca i ženu za koje se vjeruje da su par i zaplijenila oštre predmete koje su nosili, uključujući noževe i makaze.

Šef glavne obavještajne službe Budi Gunavan rekao je da su počinioci povezani sa militantom grupom "Džemah anšarut daulah", koja se dovodi u vezu sa "Islamskom državom". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije