Svijet

Pokrenut postupak ukidanja bezviznog režima Albaniji

Pokrenut postupak ukidanja bezviznog režima Albaniji
Foto: Ilustracija | Pokrenut postupak ukidanja bezviznog režima Albaniji

BRISEL - Evropska komisija pokrenula je proces ukidanja bezviznog režima za državljane Albanije, potvrdila je portparol Komisije Nataša Berto.

Odluka o pokretanju procesa uslijedila je nakon zvaničnog zahtjeva Vlade Holandije da se ponovo uvedu vize Albancima, koji je Amsterdam uputio Komisiji u petak, 31. maja.

"Ukoliko se pokaže neophodnost posebnih postupaka, Komisija će usvojiti dokument o njihovom sprovođenju u roku od mjesec dana od primanja zahtjeva. Evaluaciju mora da odobri i Evropski savjet", naglasila je Bertoova.

Bertoova nije htjela da predviđa ishod procesa, uz napomenu da se odluke o suspenziji bezviznog režima ne mogu lako donijeti i da je potrebno da svi koraci koji ka tome vode budu dio analize, javio je portal "Juropean vestern Balkans".

Internet stranica "Šengen viza info" objavila je u petak, 31. maja, da je holandska Vlada odlučila da zatraži od Evropske komisije da ukine bezvizni režim za državljane Albanije.

Amsterdam je uputio zahtjev mjesec dana nakon što je parlament Holandije podržao inicijativu o privremenom ukidanju bezviznog režima Albancima, koju je pokrenula grupa od četiri holandska poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije