Svijet

Pokrenuta istraga o uplatama za finansiranje Makronove kampanje

Pokrenuta istraga o uplatama za finansiranje Makronove kampanje
Foto: Tanjug/AP | Pokrenuta istraga o uplatama za finansiranje Makronove kampanje

PARIZ - Francuski tužioci pokrenuli su istragu o izvoru finansiranja predizborne kampanje predsjednika Francuske Emanuela Makrona 2017. godine u iznosu od 144.000 evra, saopštio je izvor iz tužilaštva.

Izvor navodi da je istraga pokrenuta nakon što francuska Nacionalna komisija za troškove kampanje i političko finansiranje nije uspjela da uđe u trag pojedinim donacijama Makronovoj političkoj partiji "Francuska u pokretu", elektronskim transferom novca i čekovima.

Novčana sredstva čiji izvor nije poznat predstavlja samo malo dio budžeta za Makronovu predizbornu kampanju, za koju je izdvojeno 16,8 miliona evra.

Makronova stranka nije odgovorila na zahtjev Rojtersa da prokomentariše navode izvora iz tužilaštva.

Tužilaštvo takođe istražuje navodne neregularnosti u trošenju novca u kampanji za predsedničke izbore 2017. francuskog ultralevičarskog lidera Žan-Lika Melanšona.

Rojters navodi da je ovog nekadašnjeg "trockistu" u vezi sa tim navodima ispitivala francuska policija, a u njegovoj kući koja je bila sjedište u vrijeme kampanje prošlog mjeseca je izvedena racija.

"Jel će i Makronu da upadnu u kuću? Da li će zapleniti njegovu listu članova ili donatora? Ili će ovo biti slučaj duplih standarda", upitao je Melanšon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije