Svijet

Policajci svjedočili o napadu na Kapitol: "Ovako ću umrijeti"

Policajci svjedočili o napadu na Kapitol: "Ovako ću umrijeti"
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Policajci svjedočili o napadu na Kapitol: "Ovako ću umrijeti"
Tanjug

VAŠINGTON - Četiri američka policajca danas su svjedočila u Kongresu o tome da su prebijani, vređani na rasnoj osnovi, da im je prijećeno smrću i da su bili zabrinuti za svoje živote dok su 6. januara pokušavali da odbrane Kapitol od pristalica tadašnjeg predsjednika Donalda Trampa.

Policajci su svjedočili u Predstavničkom domu na prvom pretresu pred Komisijom koja istražuje događaje vezane za nasilnu provalu na Kapitol tokom sjednice na kojoj su članovi najvišeg američkog zakonodavnog tijela potvrđivali rezultate predsjedničkih izbora.

Prvo zasjedanje usredsrijeđeno je na svjedočenja policajaca koji su napadnuti i pretučeni tokom upada izgrednika u zdanje Kongresa.

Jedan od policajaca Akvilino Gonel je u suzama ispričao kako je čuo vrisku svojih kolega i kako je imao osjećaj da gubi dah, dok su ga gurali učesnici nemira.

"Ovako ću umrijeti, braneći ulaz", posvjedočio je Gonel, prenosi Glas Amerike.

Na pretresu je osim Gonela svjedočio i Heri Dan, takođe pripadnik policije Kapitola, kao i gradski policajaci Majkl Fanone i Danijel Hodžis, a oni su, prema dostupnim podacima, bili izloženi izrazitoj brutalnosti: prebijeni su, gaženi, prskani hemijskim sredstvima i vređani na rasnoj osnovi, dok je pojedinima čak i prećeno sopstvenim oružjem koje im je oduzeto tokom nereda.

Policajci su tokom tri i po sata svjedočenja takođe kritikovali republikanske članove Kongresa koji su pokušavali da umanje težinu napada.

Predsjedavajući demokrata Beni Tomson rekao je u uvodnom izlaganju da će rad komisije biti "isključivo zasnovan na činjenicama" i da nema prostora za politiku ili stranačku ostrašćenost.

Većina republikanaca u Predstavničkom domu bila je protiv osnivanja komisije, za koju su ocijenili da je politički motivisana, a članica Donjeg doma Kongresa Liz Čejni, jedna od dvoje republikanskih članova komisije i oštra protivnica bivšeg predsjednika Trampa, branila je rad komisije i zatražila sveobuhvatnu istragu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije