Svijet

Policija u Hongkongu po prvi put izvela i vodene topove

Policija u Hongkongu po prvi put izvela i vodene topove
Foto: Tanjug/AP | Policija u Hongkongu po prvi put izvela i vodene topove

HONGKONG - Policija u Hongkongu je upotrijebila suzavac i po prvi put na ulice izvela vodene topove kako bi rastjerala demonstrante okupljene na prodemokratskim protestima.

Većina ljudi bila je u parku u kome je završena šetnja, ali je grupa radikalnijih demonstranata zauzela glavnu ulicu bacajući po njoj bambusovu trsku i postavljajući narandžaste i bijele saobraćajne barijere i čunjeve kako bi ometali policiju.

Dva vodena topa korištena su za uklanjanje barikada i protjerivanje mase okupljene u distriktu Cuen Van.

Tenzije su eskalirale kada su demonstranti počeli bacati razne predmete poput cigli i molotovljevih koktela.

U jednom trenutku policija je uperila oružje na demonstrante, a navodno je i ispalila hitac upozorenja.

Juče je došlo do sukoba između demonstranata i policije i to nakon dvije sedmice mirnih protesta. Policija je uhapsila 29 demonstranata.

Demonstranti traže ukidanje zakona o izručenju optuženika Kini, kao i viši stepen nezavisnosti Hongkonga. Traže ostavku gradonačelnice Keri Lam i održavanje demokratskih izbora.

Najmasovniji protesti u Hongkongu održani su prošlog vikenda. Organizatori tvrde da je na protestima učestvovalo 1,7 miliona demonstranata, dok iz policije tvrde da se radilo o 130.000 ljudi.

Hongkong je autonomna regija koju je Velika Britanija 1997. godine prepustila Kini. Shodno postojećim sporazumima, Hongkong ima status autonomije u unutrašnjoj politici, a Kina vodi vanjsku i odbrambenu politiku. Takav status je predviđen do 2047. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije