Svijet

Policija uhapsila lidera protesta u Novoj Kaledoniji Kristijana Teina

Policija uhapsila lidera protesta u Novoj Kaledoniji Kristijana Teina
Foto: Tanjug | Policija uhapsila lidera protesta u Novoj Kaledoniji Kristijana Teina

NUMEA – Policija u francuskoj prekomorskoj teritoriji Novoj Kaledoniji uhapsila je lidera protesta Kristijana Teina u sedištu Kaledonske unije, najveće političke partije koja se zalaže za nezavisnost ostrva, dok se pripremao da održi konferenciju za novinare, saopštila je ta partija.

Lokalni mediji su javili da je uhapšeno osam osoba, uključujući Teina, u policijskoj operaciji, koja je dovela do zatvaranja mnogih preduzeća, prodavnica i gradske skupštine u Numeu, prenio je Reuters.

Devet osoba je poginulo, uključujući dvojicu policajaca, u nasilnim protestima koji su zahvatili Novu Kaledoniju prošlog mjeseca nakon što je Francuska glasala za odobravanje reformi kojima bi se omogućilo hiljadama francuskih stanovnika koji su živjeli najmanje deset godina na teritoriji francuskog Pacifika da glasaju na izborima.

Autohtoni Kanaki strahuju da će to razvodniti njihovu izbornu volju i otežati prolazak bilo kojeg budućeg referenduma o nezavisnosti, dok Pariz navodi da je ta mjera potrebna za unapređenje demokratije.

Tein predvodi ogranak Kaledonske unije koji je organizovao barikade širom glavnog grada Numee zbog čega su bili otežani saobraćaj, kretanje i snabdijevanje hranom.

On se zajedno sa drugim političkim ličnostima koje se zalažu za nezavisnost, sastao sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom tokom njegove posjete Novoj Kaledoniji prošlog mjeseca.

Makron je prošle nedjelje rekao da je suspendovao reformu o glasanju, međutim grupe koje se zalažu za nezavisnost žele da se prijedlog potpuno povuče prije ponovog otpočinjanja dijaloga o političkoj budućnosti ostrva ističući da u suprotnom ne mogu da ubijede mlade demonstrante da napuste barikade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije