Svijet

Policija uklanja migrantski kamp kod Dankerka

Policija uklanja migrantski kamp kod Dankerka
Foto: Daily Mirror | Policija uklanja migrantski kamp kod Dankerka

PARIZ - Francuska policija počela je da premješta oko 1.000 migranata iz fiskulturne sale nedaleko od sjeverne luke Dankerk nakon što je sud objavio da ta lokacija predstavlja zdravstveni i bezbjednosni rizik.

Lokalni gradonačelnik je u decembru 2018. godine otvorio sportsku salu za migrantske porodice koje su tražile sklonište od hladnoće.

Ovo mjesto od tada je preraslo u improvizovani kamp sa oko 800 ljudi koji su spavali u šatorima oko sale, dok je unutra živjelo oko 170 osoba. Riječ je uglavnom o Kurdima iz Iraka koji se nadaju da će stići do Britanije.

Operacija uklanjanja kampa počela je jutros poslije 8.00 časova, prenio je AFP.

Prvi su autobusima transportovani mlađi muškarci u skloništa u ovom regionu, gdje će moći da se prijave za azil. Porodice će biti premještene kasnije.

Sjeverna Francuska je odavno postala magnet za ljude koji pokušavaju da pređu u Britaniju u nekom od desetina hiljada kamiona i automobila koji svakodnevno putuju između ove dvije zemlje trajektima i vozovima.

Područje oko mjesta Grand-Sint tradicionalno privlači Kurde iz Iraka i ovdje su tokom prethodnih godina više puta sprovođene akcije uklanjanja migrantskih kampova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije