Svijet

Političar, njegova supruga i doktor krivi za trgovinu organima

Političar, njegova supruga i doktor krivi za trgovinu organima
Foto: Pixnio | Političar, njegova supruga i doktor krivi za trgovinu organima

LONDON - Bivši zamjenik predsjednika Senata Nigerije, Ike Ekveremadu, njegova supruga i medicinski "posrednik" proglašeni su krivima za zavjeru za prebacivanje lica u Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi mu pokupili bubreg.

Ekveremadu, njegova supruga Beatris i kći Sonja bili su pred sudom optuženi za zavjeru da se muškarac dovede u Britaniju iz Lagosa zbog njegovog dijela tijela.

Navodno je 21-godišnji ulični trgovac trebao biti nagrađen jer je donirao organ Sonji Ekveremadu, u privatnom zahvatu vrijednom 80.000 funti u londonskoj Rojal Fri bolnici.

Dr Obina Obeta (50), medicinski "posrednik", proglašena je krivom.

Ekveremaduova kći Sonja (25), plakala je kad je oslobođena iste optužbe.

Slučaj označava prvi put da su optuženici osuđeni prema Zakonu o modernom ropstvu za urotu za vađenje organa.

Iako je dopušteno donirati bubreg, ono postaje kazneno djelo ako se nagrađuje novcem ili drugom materijalnom dobiti.

Tužilaštvo je tvrdilo da je donatoru ponuđeno do 7.000 funti uz obećanje boljeg života u Velikoj Britaniji.

Donator nije shvatio sve do svog prvog sastanka s konsultantom u bolnici da je ondje zbog transplantacije bubrega, rečeno je na sudu.

Konsultant mu je rekao da ima "ograničeno razumijevanje" zašto je ondje i da mu je "vidno laknulo" kad mu je rečeno da operacija neće proći.

Tvrdilo se da je muškarac lažno predstavljen kao Sonjin rođak u neuspješnom pokušaju uvjeravanja doktora da izvedu postupak u Rojal Fri bolnici.

Donator se ne može identifikovati iz pravnih razloga, prenosi "Sky".

Ekveremadu, koji imaju adresu u sjeverozapadnom Londonu, i dr Obeta u južnom Londonu, odbacili su optužbe protiv njih.

Sud je čuo da je dr Peter Dupon, konsultant u bolnici Rojal Fri, zaključio da donator nije prikladan kandidat nakon što je saznao da nije dobio nikakvo savjetovanje o rizicima operacije te da mu takođe nedostaju sredstva za cjeloživotnu njegu koja bi mu trebala.

Nepokoleban, navodno je angažovan "pokvareni prevodilac" za 1.500 funti da pomogne na drugom bolničkom sastanku donatora s hirurgom.

Istraga je naknadno pokrenuta nakon što je mladić pobjegao iz Londona, prije nego što je uplakan i uznemiren ušetao u policijsku stanicu udaljenu više od 35 km u Suriju.

Rekao je policiji da nije razumio zašto je doveden u Ujedinjeno Kraljevstvo sve dok nije sreo dr Dupona, rekavši im: "Doktor je rekao da sam premlad, ali čovjek je rekao ako to ne učinite ovdje da će me odvesti nazad u Nigeriju i učini to tamo. Spavao sam tri dana vani, tražeći nekoga ko će mi pomoći, spasiti mi život."

Optuženi su na suđenju tvrdili kako vjeruju da se donator ponašao "altruistički".

Kad je njihov pokušaj transplantacije propao, Ekveremadusi su navodno usmjerili pažnju na Tursku u pokušaju da pronađu više potencijalnih donatora.

Ekveremadu, koji posjeduje desetak nekretnina u Nigeriji i Dubaiju, rekao je da je vjerovao medicinskim stručnjacima, ali je sumnjao da je "prevaren".

O tome kako se političar odnosio prema donatoru, tužilac Hju Dejvis upitao je: "Od početka do kraja pokazuje da je on za vas bio dio tijela za prodaju? Jer je trebao dobiti posao i platit mu 3.5 miliona naira (7.600 dolara), osjećao si da mu ništa ne duguješ?"

Političar je odgovorio: "Nikad. Bila je to velika prevara."

Supružnike su pitali zašto nisu zamolili člana vlastite porodice da "istupi" i donira bubreg njihovoj kćeri.

To je podstaklo tužioca da ustvrdi kako je za njih "daleko bolje kupiti jedan i prepustiti zdravstveni rizik nekome koga ne poznajete".

Sonja, koja ide na dijalizu svake sedmice, odbila je dati izjavu, ali je u njeno ime rečeno da ne zna ništa o nagradi koja se nudi donatorima.

Gospodin Džastis Džonson zadržao je optužene u pritvoru do izricanja kazne 5. maja nakon izricanja osuđujućih presuda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije