Svijet

Poljaci traže sankcije za Rusiju zbog događaja u Bjelorusiji

Poljaci traže sankcije za Rusiju zbog događaja u Bjelorusiji
Foto: Tanjug/AP | Poljaci traže sankcije za Rusiju zbog događaja u Bjelorusiji

Zbog događaja u Bjelorusiji, gdje od nedjelje nakon završetka glasanja na predsjedničkim izbora traju protesti, trebalo bi uvesti sankcije Rusiji, a ne Bjelorusiji, izjavio je poslanik Evropskog parlamenta iz Poljske Jacek Sariuš-Voljski.

"Ono što bi mogla da učini Evropska unija i što bi mogla da predloži Poljska je da se sankcije usmjere na Rusiju, a ne na Bjelorusiju, jer je ovo poput kažnjavanja mačem, a ne rukom. Ukoliko bi se neutralizovala uloga ruskog miješanja ili čak aneksije, mislim da bi se Bjelorusi sami snašli u izgradnji demokratije", izjavio je Sariuš-Voljski za "Poljski radio".

Evropski poslanik izrazio je žaljenje zbog, kako kaže, nedovoljno oštre reakcije EU na situaciju u Bjelorusiji.

"Odnos prema onome što se događa u Bjelorusiji onome što se radi u Bjelorusiji bio bi potpuno drugačiji da oni, koji imaju vlast u EU, ne stavljaju odnose i poslovanje s Rusijom iznad podrške demokratkih pokreta u Belorusiji, priznajući u određenom smislu da je to teritorija ruskog uticaja", rekao je poslanik.

Prema njegovom mišljenju, reakcija EU na događaje u Bjelorusiji "nedovoljna je, u nekom smislu sramotna i nedovoljno odvažna".

Njegovo mišljenje dijeli i ministar nacionalne odbrane Poljske Mariuš Blaščak. On bi želio da događaji u Bjelorusiji podstaknu Njemačku da preispita svoj odnos prema izgradnji gasovoda "Sjeverni tok 2".

"Nadam se da će možda to biti još jedan element koji će navesti određene zemlje EU i NATO da promijene, na primjer, svoj pristup 'Sjevernom toku 2', odnosno prema tom političkom rusko-njemačkom preduzeću", rekao je Blaščak.

Ministar je izrazio nadu da će "one još jednom razmisliti, posebno Njemačka, da poslovanje sa Rusijom nije u interesu slobodnog svijeta".

U vezi sa dešavanjima u Bjelorusiji, u Evropskoj uniji izražena su mišljenja o mogućnosti razmatranja sankcija protiv Minska.

Rusija i Njemačka su više puta saopštavale da je projekat gasovoda "Sjeverni tok 2" komercijalan i koristan za njemačku stranu.

Ruska strana je takođe više pita izjavljivala da je na Zapadu postalo moderno da se ona optužuje za sve probleme i nazivala to "rusofobičnim ludilom". Rusija je u više navrata isticala i da računa na razvoj obostrano korisnih rusko-bjeloruskih odnosa u svim oblastima, na produbljivanje saradnje unutar Saveza Rusije i Bjelorusije i na povećanje integracionih procesa.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije