Svijet

Poljska objavila da Bjelorusija odvozi migrante: "Lukašenko je izgubio"

Poljska objavila da Bjelorusija odvozi migrante: "Lukašenko je izgubio"
Foto: Tanjug/Leonid Shćeglov/BelTA via AP | Poljska objavila da Bjelorusija odvozi migrante s granice: "Lukašenko je izgubio"
N.N.

Bjelorusija je počela prevoziti migrante s graničnog prelaza Kuznica-Bruzgi, objavila je poljska vlada, i dodala kako se čini da se bjeloruske vlasti, koje organizovano dovode migrante do granice, povlače.

"Primio sam informaciju da je Lukašenko osigurao prve autobuse za migrante da odu. Šatori kod Kuznice se prazni", rekao je državni sekretar u ministarstvu unutrašnjih poslova za televiziju Republika.

"Lukašenko izgubio bitku za granicu"

"Čini se da je Lukašenko izgubio svoju bitku za granicu", dodao je.

Dmitrij Ševcov, glavni sekretar bjeloruskog Crvenog krsta, rekao je za dpa na graničnom prelazu da nekoliko autobusa odvozi migrante s granice.

Ševcov kaže da ih se vodi u obližnji dječji kamp za odmor.

"Međutim, većina migranata ostala je u šatoru i skladištu blizu granice", dodao je.

Hiljade migranata pokušavaju ući u Poljsku

Granični policajci navode da su autobusi do Minska organizovani i za migrante koji se žele vratiti u Irak. Trenutno je nejasno kada će ti autobusi krenuti.

Hiljade migranata, većinom iz Iraka i Avganistana, pokušavaju iz Bjelorusije ući u Poljsku, što je dovelo do humanitarne krize na istočnoj granici Evropske unije.

EU optužuje Lukašenka da je namamio očajne ljude u Bjelorusiju i da ih prevozi do granice s Poljskom, gdje su zarobljeni u hladnim uslovima, bez skloništa i s malo hrane.

Bruxelles kaže da Minsk koristi migrante kao pijune u hibridnom ratu protiv Evropske unije zbog nepriznavanja proglašene Lukašenkove pobjede na predsjedničkim izborima prošle godine, koju opozicija ne priznaje, i sankcija zbog represije nad demonstrantima.

EU pokušala zaustaviti migrantske tokove prema Minsku

Oko hiljadu migranata provelo je noć u skladištu, nakon sukoba s poljskim snagama na granici u utorak.

Bjeloruska državna novinska agencija Belta objavila je fotografije odraslih i djece u dvorani s dekama i vrećama za spavanje. Belta je takođe objavila fotografije migranata na otvorenom oko logorske vatre.

Kancelarija bjeloruskog predsjednika u srijedu je objavila kako se Lukašenko dogovorio s njemačkom kancelarskom Angelom Merkel da će razgovarati s Evropskom unijom o krizi.

Njemačka strana za sada nije potvrdila dogovor.

Unija je pokušala pritisnuti zemlje iz kojih dolaze migranti i avio-kompanije da zaustave migrantske tokove prema Minsku.

Poljski parlament zabranio medijima pristup granici

U međuvremenu je poljski parlament usvojio u srijedu zakon kojim je omogućena privremena restrikcija kretanja i pristupa medijima području uz granicu.

Trenutno se vanredno stanje odnosi na pojas od tri kilometra uz granicu s Bjelorusijom, ali ta odredba ističe 2. decembra i ne može biti produžena.

Po novom zakonu poljski ministar unutrašnjih poslova može svim osobama, koje nisu mještani, zabraniti ulaz u granično područje ako je situacija opasna.

O izuzecima, pogotovo za novinare, odlučuju lokalni starješina i granična služba.

Nakon što je izglasan u donjem domu Sejmu, o zakonu će glasati senatori koji mogu predložiti amandmane.

(Index)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije