SP Qatar 2022.

Svijet

Poljska stavila na snagu zakon o praćenju trudnoće

Poljska stavila na snagu zakon o praćenju trudnoće
Foto: Wikimedia Commons | Poljska stavila na snagu zakon o praćenju trudnoće
Tanjug

VARŠAVA - Novi zakon koji je danas stupio na snagu u Poljskoj, a koji predviđa da informacije o trudnoći moraju biti unijete u nacionalni digitalni sistem, izazvao je zabrinutost među ženskim organizacijama jer bi mogao da predstavlja način konzervativne vlade da kontroliše živote žena, prenio je AP.

 

Ženske grupe sugerišu da će nova regulativa Ministarstva zdravlja omogućiti vlastima da prate trudnoću kao vid kontrole u zemlji u kojoj vladaju veoma strogi zakoni protiv abortusa.

Ministarstvo je negiralo te optužbe, navodeći da je riječ o direktivi EU koja omogućava doktorima da brzo reaguju na značajne vitalne promjene, što poboljšava zdravstvene usluge.

"U Poljskoj danas svaka promjena u vezi sa reprodukcijom, a posebno kada podrazumijeva prikupljanje osjetljivih ličnih informacija, izaziva sumnju da postoje loše namjere", rekla je predsjednica Fondacije za žene i planiranje porodice "Federa" Kristina Kacpura.

U Poljskoj abortus je jedino dozvoljen ukoliko trudnoća ugrožava zdravlje žene, ili je rezultat silovanja ili incesta.

Za nezakonito izvršavanje abortusa ne kažnjavaju se žene, već oni koji su izvršili prestanak trudnoće i nijhovi pomoćnici, navodi Rojters.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije