Svijet

Pratite nas na Google news

Poljski analitičar: Ruski specijalci nikad jači - razlog Sirija

Poljski analitičar: Ruski specijalci nikad jači - razlog Sirija
Foto: Ilustracija | Poljski analitičar o ruskim specijalcima u Siriji: Nikad jači
N.N.

Poljski internet portal Defence 24 posvetio je svoj tekst ruskim specijalnim jedinicama koje su zahvaljujući svom borbenom angažovanju u Siriji sveukupno unaprijedile svoje borbene sposobnosti.

Vojni analitičar Marčin Gavenda  je na samom početku rekao, da ruske jedinice za specijalne operacije nikada nisu bile tako dobro obučene i opremljene. Glavni razlog za ovu konstataciju su prikupljena borbena iskustva iz Sirije.

Prema njegovom mišljenju, dugi niz godina je ruski specnaz patio od nedostaka kvalitetne opreme. Međutim, sada se situacija kardinalno izmijenila. Komandosi SSO posjeduju najsavremenije pješadijsko naoružanje i opremu. Oni imaju mogućnost da odaberu konfiguraciju opreme, koja može biti ruske ili pak strane proizvodnje. Sve je stvar ličnog afiniteta.

Primjećeno je da su jedinice SSO u Siriji upotrijebile novi puškomitraljez RPK-16 kalibra 5.45mm. Ovaj puškomitraljez se zamjenom puščane cijevi može koristiti i kao klasična automatska puška (AK-12). On je napravljen da zamijeni starije sovjetske puškomitraljeze RPK-74.

Takođe, ruski specijalci su aktivno upotrebljavali i nove prigušivače, nišane, termoviziju, pribor noćnog osmatranja i laserske daljinomjere.

Oni su ovu opremu koristili za širok spektar zadataka u koordinaciji sa elitnim jedinicama sirijske armije. To se uglavnom odnosilo na precizno navođenje artiljerije i lovačko-bombarderske avijacije kada su u pitanju udari po zemaljskim ciljevima neprijatelja, zatim na otkrivanje ljudi koji se nalaze u zapovednom lancu među teroristima-njihovo praćenje i likvidacija (atentati), detektovanje komandnih punktova i navođenje visokopreciznog oružja radi njihovog uništenja, masovna upotreba snajperskih parova u cilju nanošenja što većih gubitaka neprijatelju itd. Bez obzira da li je dan ili noć, i na meteo uslove, oni su izvodili desante sa aviona i helikoptera i izvodili specijalne oblike izviđačko-diverzantskih operacija u dubini neprijateljskog fronta.

Poljski vojni analitičar podsjeća da pripadnici ovih jedinica uglavnom djeluju kao mali specijalni timovi. Međutim njima nije strano da budu u sastavu združenih kopnenih snaga ranga bataljona, brigade i sl.

Ruski SSO je zasićen različitom borbenim tehnikom. Tu se nalaze oklopna vozila novije generacije "Tajfun-K" , "Ris" i "Tigar". U zavisnosti od situacije SSO koristi i težu oklopnu tehniku kao što je oklopni transporter točkaš BTR-82A, ali i lagane, superpokretljive bagije i kvadove. Prilikom izvođenja operacija se gotovo redovno koriste taktičke izviđačke bespilotne letjelice.

Ono što je bitno istaći je upotreba revolucionarnog sistema "Strijelec". On omogućava pripadnicima specijalnih jedinica da u realnom vremenu budu umreženi sa različitim vidovima i rodovima unutar vojske, kao što je npr. borbena avijacija ili artiljerijsko-raketne jedinice.

Na kraju poljski analitičar napominje, da su u Siriji ruske specijalne jedinice izvodile borbene operacije u različitim okruženjima, kao što je pustinja, brdsko-planinski teren, sukob u gradskim uslovima.

Pored njih odlična iskustva u planiranju, izviđanju i analizi su prikupili i oficiri koji se nalaze u Komandi jedinica za specijalne operacije.

(rg.ru)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije