Svijet

Pompeo: Denuklearizacija ne treba da zastajkuje zbog veza Pjongjanga i Seula

Pompeo: Denuklearizacija ne treba da zastajkuje zbog veza Pjongjanga i Seula
Foto: Tanjug/AP | Pompeo: Denuklearizacija ne treba da zastajkuje zbog veza Pjongjanga i Seula

VAŠINGTON - Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je večeras da su SAD "jasno stavile do znanja" Južnoj Koreji da proces denuklearizacije Sjeverne Koreje ne treba da zastane zbog napretka odnosa između Seula i Pjongjanga.

Pompeo je rekao da postoji potpuna saglasnost o tom pitanju između Vašingtona i Seula, ali mediji ističu da SAD strahuju da bi pojačanim vezama dvije Koreje mogle da izgube bliskog saveznika, Južnu Koreju.

Američki ministar je rekao da su SAD i Južna Koreja fomirale radnu grupu za praćenje procesa denuklearizacije Pjongjanga.

Pregovori između Vašingtona i Pjongjanga o denuklearizaciji zastali su poslije dogovora koji su 12. juna u Singapuru na istorijskom samitu postigli predsjednik SAD Donald Tramp i lider Sjeverne Koreje Kim Džon Un.

Pompeo pozvao delegate Interpola da glasaju za Južnokorejca

Pompeo je kazao da SAD "čvrsto podržavaju" južnokorejskog kandidata za mjesto predsjednika Međunarodne kriminalističke policije Interpola, prenijela je agencija Frans pres.

"Pozivamo sve nacije i organizacije koje su dio Interpola i poštuju vladavinu prava da izaberu predsjednika sa integritetom. Mislimo da je to južnokorejski kandidat", naveo je Pompeo.

Američki Savjet za nacionalnu bezbjednost naveo je ranije danas da podržava Južnokorejca Kim Džong-Janga, koji je i vršilac dužnost predsjednika Interpola posle ostavke Kineza Meng Hongveja pošto je Peking saopštio da je on pod istragom, javila je agencija AP.

U trci je ruski policijski general Aleksandar Prokopčuk, za kojeg kritičari Kremlja kažu da je blizak predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Kremlj je danas osudio apel američkih senatora da delegati Interpola glasaju protiv ruskog kandidata smatrajući da je to vid miješanja u izbore jedne međunarodne organizacije.

Četiri američka senatora pozvala su delegate Interpola da odbace kandidaturu Prokopčuka.

U Dubaiju je u toku Generalna skupština Interpola na kojoj treba da bude izabran novi predsjednik Interpola čije je sjedište u Lionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije