Svijet

Pratite nas na Google news

Pompeo o Kini i 5G mreži, Janša o komunizmu

Pompeo o Kini i 5G mreži, Janša o komunizmu
Foto: Tanjug/AP | Pompeo o Kini i 5G mreži, Janša o komunizmu
Tanjug

Američki državni sekretar Majk Pompeo posetio je danas Sloveniju u okviru mini evropske turneje i tom prilikom ponovio je da se plima okreće protiv Kineske komunističke partije koja pokušava da kontroliše ljude i druge ekonomije, dok je slovenački premijer Janez Janša rekao da se ta zemlja bez SAD ne bi oslobodila komunističkog režima.

Pompeo je na konferenciji za novinare nakon potpisivanja zejedniičke deklaracije o bezbjednosti 5G mreže, rekao da lideri u Evropi i širom svijeta donose suverene odluke kako bi zaštitili slobode svojih građana, kao i da ljudi žele da žive u slobodi bez obzira da li su u Bjelorusiji, Libanu, Hongkongu ili negdje drugdje, prenosi STA.

"Znam da se Slovenija ponosi time što je lider u nauci i tehnologiji, a kad postanete čista država 5G, kao što to danas radite, učvrstićete tu poziciju. Plima se okreće protiv Komunističke partije Kine i njenih napora da ograniči slobodu za sve nas", rekao je Pompeo.

Slovenački premijer Janez Janša govorio je o prošlosti Slovenije kao članice bivše Jugoslavije istakavši da je ta zemlja prije svega 32 godine bila dio "totalitarnog režima".

"Vila u kojoj se sada nalazimo koristila je elita komunista, dok su neki od nas bili u zatvorima komunističkog režima. Danas, Slovenija je slobodna zemlja", rekao je Janša aludirajući na to da su on i još tri osobe uhapšeni početkom 90-ih što je pokrenulo proteste uoči odvajanja Slovenije od SFRJ.

Istovremeno on se zahvalio SAD jer su u prethodnom vijeku dva puta došli u Evropu najprije da bi pomogli u borbi protiv nacizma, a zatim i u "oslobađanju od tiranije komunizma".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije