Svijet

Pompeo optužio Asada za korišćenje hemijskog oružja

Pompeo optužio Asada za korišćenje hemijskog oružja
Foto: Tanjug/AP | Pompeo optužio Asada za korišćenje hemijskog oružja

NJUJORK - SAD su zaključile da je vlada sirijskog predsjednika Bašara el Asada koristila hlor kao hemijsko oružje u napadu u maju, tokom bitke sa pobunjenicima u sirijskom Idlibu, izjavio je američki državni sekretar Majkl Pompeo.

On je na konferenciji za novinare u Njujorku, gdje prisustvuje sjednici Generalne skupštine UN, optužio Asadovu vlast za ono što je nazvao "veliki broj zločina, od kojih su neki na nivou ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti".

"Danas izjavljujem da su SAD zaključile da su Asadove vlasti koristile hlor kao hemijsko oružje 19. maja", rekao je Pompeo.

SAD su u maju saopštile da su dobile veliki broj izvještaja o izloženosti hemijskoj supstanci nakon napada snaga koje se bore na strani Bašara el Asada, ali nisu donosile konačan zaključak o tome da li je u Idlibu korišten hlor.

Administracija SAD Donalda Trampa dva puta je naredila bombardovanje Sirije zbog navodne upotrebe hemijskog oružja, i to u aprilu 2017. i aprilu 2018. godine.

SAD, Velika Britanija i Francuska izvršile su vazdušni napad u aprilu 2018. godine na "tri mete gdje se nalazi hemijsko oružje", kao odgovor na navodni napad gasom na predgrađe Damaska, u kojem je poginuo veliki broj ljudi.

Asadove snage započele su ofanzivu krajem aprila u Idlibu i u nekoliko susjednih pokrajina, tvrdeći da su pobunjenici prekršili primirje.

"Ovo je u nekom smislu drugačije, jer je korišćen hlor. Treba da se zna da je predsjednik Tramp prilično energičan u zaštiti svijeta od upotrebe hemijskog oružja", dodao je Pompeo, koji nije htio da kaže na koji način bi SAD mogle da odgovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije