Svijet

Pompeo otkazuje posjetu Moskvi, u Sočiju se sastaje sa Putinom

Pompeo otkazuje posjetu Moskvi, u Sočiju se sastaje sa Putinom
Foto: Tanjug/AP arhiva | Pompeo otkazuje posjetu Moskvi, u Sočiju se sastaje sa Putinom

VAŠINGTON - Državni sekretar Majk Pompeo otkazaće posjetu Moskvi tokom boravka u Rusiji, ali će se ipak u odmaralištu Soči sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Sergejem Lavrovim, objavio je američki Stejt department, prenosi Rojters.

Agencija se poziva na izjavu neimenovanog američkog zvaničnika koji je insistirao na anonimnosti, Pompeo je krenuo avionom iz baze "Endrjuz" u blizini Vašingtona ka Briselu, gdje će danas s evropskim zvaničnicima razgovarati o Iranu i drugim pitanjima prije nego što nastavi putovanje ka Rusiji.

Podsjeća se da su prošle nedjelje evropske zemlje saopštile da žele da očuvaju nuklearni sporazum s Iranom, ali su odbacile "ultimatume" Teherana, nakon što je Iran smanjio ograničenja vezana za nuklearni program i zaprijetio potezima kojima bi mogao da prekrši međunarodni pakt iz 2015. godine.

Rojters navodi da je prošlonedjeljna objava Irana o smanjenju ograničenja u pogledu skladištenja nuklearnih materijala bila odgovor na američke sankcije koje su nametnute nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp povukao tu zemlju iz sporazuma sa Teheranom prije godinu dana.

Pompeo je u Moskvi trebalo da se sastane s američkim diplomatama u ambasadi SAD u tom gradu prije susreta s američkim poslovnim liderima, a prvobitno je planirano da položi i viijenac na grob Neznanog junaka u čast boraca protiv nacizma.

"Glas Amerike" je objavio da bi Pompeo sutra trebalo da otputuje u Soči na razgovore sa Putinom i Lavrovim.

Američki državni sekretar u Rusiju stiže nekoliko nedjelja uoči samita G-20 u Osaki, u Japanu, kome će prisustvovati američki i ruski predsjednici Donald Trump i Vladimir Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije