Svijet

Pratite nas na Google news

Pompeo sljedeće sedmice u Češkoj, Sloveniji, Austriji i Poljskoj

Pompeo sljedeće sedmice u Češkoj, Sloveniji, Austriji i Poljskoj
Foto: Tanjug/AP | Pompeo sljedeće sedmice u Češkoj, Sloveniji, Austriji i Poljskoj
Srna

VAŠINGTON - Državni sekretar SAD Majkl Pompeo će od 11. do 15. avgusta posjetiti Češku, Sloveniju, Austriju i Poljsku, saopšteno je iz američkog Stejt departmenta.

U saopštenju se navodi da će se Pompeo u Plzenju sastati sa češkim ministrom spoljnih poslova Tomašom Petričekom radi obilježavanja oslobađanje Zapadne Čehoslovačke u Drugom svjetskom ratu, a da će u Pragu razgovarati sa premijerom Češke Andrejom Babišem o saradnji na polju energetike, Rusiji i Kini.

Pompeo će se 13. avgusta u Ljubljani sastati sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom i slovenačkim premijerom Janezom Janšom, kako bi razgovarali o bližoj saradnji SAD i Slovenije, kao i o nuklearnoj energiji i integraciji zapadnog Balkana.

Iz Stejt departmenta ističu da će se Pompeo 14. avgusta u Beču sastati sa austrijskim ministrom spoljnih poslova Aleksandrom Šalenbergom i austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, sa kojima će diskutovati o trgovinskim i investicionim vezama i o pitanjima regionalne bezbjednosti.

Tokom boravka u Beču, Pompeo će se sastati i sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem.

Pompeo će se 15. avgusta u Varšavi sastati sa premijerom Poljske Mateušom Moravjeckim, poljskim ministrom spoljnih poslova Jacekom Čaputovičem i predsjednikom Poljske Andržejem Dudom.

Na sastancima u Varšavi razgovaraće se o pandemiji kovid 19, 5G mreži i unapređenju regionalne energetike.

Pompeo će u Varšavi prisustvovati obilježavanju 100 godina od Bitke za Varšavu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije