Svijet

Ponovo haos u Americi: Dvije osobe ubijene, jedna ranjena

Ponovo haos u Americi: Dvije osobe ubijene, jedna ranjena
Foto: Tanjug/AP | Ponovo haos u Americi: Dvije osobe ubijene, jedna ranjena

Kenoša, grad u američkoj saveznoj državi Viskonsin, postao je najnovije žarište protesta u Americi, gdje već tri dana traju neredi nakon što je na društvenim mrežama objavljen video-snimak na kojem je prikazano kako policija puca na Afroamerikanca Džejkoba Blejka. U noćašnjim sukobima, dvije osobe su ubijene, a treća je ranjena.

Sve tri osobe pogođene su iz vatrenog oružja, dok drugi detalji, uključujući identitet poginulih i učesnika incidenta, za sada nisu poznati.

Prema izvještaju lokalnih medija, smatra se da je do pucnjave došlo u sukobu grupe demonstranata i naoružanih muškaraca koji su obezbjeđivali jednu benzinsku pumpu, strahujući da će biti opljačkana ili zapaljena.

U znak protesta zbog ranjavanja Blejka (29), do kojeg je došlo u nedjelju, na ulicama grada tokom protekla tri dana okupljali su se demonstranti, ne obazirući se na policijski čas, a protesti su povremeno bivali nasilni.

​Tako je bilo i u utorak uveče kada je policija upotrijebila suzavac i gumene metke da bi rastjerala okupljene demonstrante, prenosi "Sputnjik".

​Protesti su počeli mirno, ali je jedna grupa demonstranata, poslije stupanja na snagu policijskog časa, krenula ka zgradi suda, koja je oštećena prve noći nereda.

Oko zgrade suda postavljena je ograda koju je nekoliko stotina demonstranata pokušalo da sruši, a pojedini su policiju gađali kamenicama i petardama.

Zbog nereda u Kenoši, guverner Viskonsina Toni Evers je sinoć proglasio vanrednu situaciju i duplirao broj pripadnika Nacionalne garde raspoređenih po gradu sa 125 na 250.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije