Svijet

Poplava oštetila baziliku svetog Marka u Veneciji

Poplava oštetila baziliku svetog Marka u Veneciji
Foto: Tanjug/AP | Poplava oštetila baziliku svetog Marka u Veneciji

VENECIJA - Poplava koja je u ponedjeljak pogodila Veneciju ozbiljno je oštetila baziliku sv. Marka što je glavni nadzornik slikovito opisao riječima da je monumentalna građevina ostarjela za 20 godina, prenose agencije.

"U samo jednom danu bazilika je ostarjela za 20 godina, a možda je to čak optimistična ocjena", rekao je glavni nadzornik bazilike sv. Marka, Karlo Alberto Teserin, prenosi agencija ANSA.

Dijelovi crkve bili su pod vodom 16 sati, s nivoom 90 centimetra od tla, a to znači da je voda oštetila mramor, stubove i bronzana vrata, piše agencija dpa.

Od početka milenijuma ovo je drugi put da je bazilika sv. Marka poplavljena, odnosno peti put u gotovo hiljadu godina njene istorije, piše ANSA.

Krajnji je čas da Venecija dobije bolji sistem zaštite od poplava, rekao je Teserin i objasnio da je sv. Marko zaštićen samo od "acque alte" do 110 centimetara.

U ponedjeljak je nivo vode dostigao 156 cm, a mjerenje se obavljaju u odnosu na referentnu nultu tačku blizu južnog ulaza u Veliki kanal.

Oštećena platna Joana Miroa

Venecijanska katedrala nije jedina oštećena u poplavi jer je voda natopila i dva platna španskog umjetnika Joana Miroa pripremljena za izložbu u palati Zaguri, gdje se u četvrtak treba otvoriti izložba "Od Kandinskog do Botera".

Činilo se da je sve pod kontrolom, no kada su organizatori došli u noći kako bi očitali nivo vode, otkrili su da voda curi iz toaleta. Dva Mirova platna, vrijednosti procijenjene na milion evra, još umotana i položena na tlo uza zid, bila su gotovo do polovine u vodi.

Cijelo osoblje čitavu je noć radilo kako bi druga platna spremilo na sigurno, piše agencija AFP.

Dvije Mirove slike hitno su poslane u radionicu Asti na restauraciju prije nego što voda, a riječ je o mješavini slatke i slane vode, ne ošteti boje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije