Svijet

Porast broja zahtjeva za azil u EU iz Venecuele

Porast broja zahtjeva za azil u EU iz Venecuele
Foto: Tanjug/AP arhiva | Porast broja zahtjeva za azil u EU iz Venecuele

BERLIN - Broj zahtjeva za azil u EU ponovo je u porastu, usljed većeg broja migranata iz Latinske Amerike, naročito iz Venecuele, piše "Deutsche Welle".

Evropska kancelarija za podršku azilu (EASO) saopštila je da je, nakon nekoliko godina smanjenja, ponovo primijetan porast broja zahtjeva za azil kada se radi o migrantima koji ga prvi put predaju.

Broj Sirijaca koji prvi put predaju zahtjev ove godine je manji za osam odsto u odnosu na prošlu godinu i iznosi 20.392, dok je Venecuela na drugom mjestu pretekla Avganistan sa 14.257 državljana koji traže azil u Evropskoj uniji.

"Činjenica da su državljani Venecuele predali više zahtjeva od Avganistanaca pokazuje značajan razvoj događaja. Državljani Venecuele nikada nisu predali toliki broj zahtjeva u roku od mjesec dana", ističe se u saopštenju EASO.

EASO je zabilježila oko 206.500 zahtjeva za azil u državama EU u prva četiri mjeseca, što je za 15 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, kada je zahtjev predalo 179.000 migranata.

"Deutsche Welle" dodaje da je primijetan i porast broja azilanata iz zemalja zapadnog Balkana, kao što je Albanija, i kavkaskih zemalja, kao što je Gruzija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije