Svijet

Pratite nas na Google news

Porast broja zahtjeva za azil u EU iz Venecuele

Porast broja zahtjeva za azil u EU iz Venecuele
Foto: Tanjug/AP arhiva | Porast broja zahtjeva za azil u EU iz Venecuele
Srna

BERLIN - Broj zahtjeva za azil u EU ponovo je u porastu, usljed većeg broja migranata iz Latinske Amerike, naročito iz Venecuele, piše "Deutsche Welle".

Evropska kancelarija za podršku azilu (EASO) saopštila je da je, nakon nekoliko godina smanjenja, ponovo primijetan porast broja zahtjeva za azil kada se radi o migrantima koji ga prvi put predaju.

Broj Sirijaca koji prvi put predaju zahtjev ove godine je manji za osam odsto u odnosu na prošlu godinu i iznosi 20.392, dok je Venecuela na drugom mjestu pretekla Avganistan sa 14.257 državljana koji traže azil u Evropskoj uniji.

"Činjenica da su državljani Venecuele predali više zahtjeva od Avganistanaca pokazuje značajan razvoj događaja. Državljani Venecuele nikada nisu predali toliki broj zahtjeva u roku od mjesec dana", ističe se u saopštenju EASO.

EASO je zabilježila oko 206.500 zahtjeva za azil u državama EU u prva četiri mjeseca, što je za 15 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, kada je zahtjev predalo 179.000 migranata.

"Deutsche Welle" dodaje da je primijetan i porast broja azilanata iz zemalja zapadnog Balkana, kao što je Albanija, i kavkaskih zemalja, kao što je Gruzija.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije