Svijet

Pored požara, Turska se bori i s poplavama, raste broj poginulih

Pored požara, Turska se bori i s poplavama, raste broj poginulih
Foto: Tanjug/AP | Pored požara, Turska se bori i s poplavama, raste broj poginulih

ANKARA - Broj poginulih u velikim poplavama i klizištima koja su pogodila sjever Turske porastao na 11, dok se još jedna osoba vodi kao nestala, saopštile su danas turske vlasti.

Danas su još četiri tijela pronađena u najviše pogođenom gradu Bozkurt, u Kastamonuu, jedno tijelo je pronađeno u Sinopu, dok je u provinciji Bartin nestala žena stara 80 godina, prenosi AP.

Poplave su u srijedu pogodile turske priobalne provincije kod Crnog mora, Bartin, Kastamonu, Sinop i Samsun, i tom prilikom su uništeni mnogi domovi i mostovi, voda je nosila automobile, mnoga naselja ostala su bez struje, a lokalni putevi su blokirani.

Vojska je poslala helikoptere kako bi evakuisala ljude koji su se pred naletom vode popeli na krovove svojih kuća, a potvrđeno je da je 80 osoba prebačeno na bezbjedne lokacije u regionu.

Sjever Turske je sklon poplavama tokom ljeta, kada su kiše česte, a prošlog mjeseca je poginulo najmanje šest osoba u poplavama u provinciji Rize.

Turska se bori i s požarima u posljednje dvije nedjelje, a UN su ove nedjelje izdale upozorenje da su nivoi efekta staklene bašte u svijetu visoki toliko da mogu da izazovu klimatske poremećaje u narednim decenijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije