Svijet

Porošenko za pokretanje političkog procesa u Donbasu

Porošenko za pokretanje političkog procesa u Donbasu
Foto: Tanjug/AP | Porošenko za pokretanje političkog procesa u Donbasu

KIJEV - Aktuelni ukrajinski predsjednik Peter Porošenko rekao je da će u slučaju reizbora učiniti sve na postizanju mira u Donbasu, ali pod uslovom da Ukrajina ostane cjelovita država, što je suštinski u suprotnosti sa Sporazumima iz Minska.

"Na prvom mjestu ja želim mir, početak političkog procesa u Donbasu, ali pod uslovom da Ukrajina ostane cjelovita država, a njen teritorijalni integritet i nezavisnost sačuvani i obnovljeni", rekao je Porošenko u intervjuu za ukrajinsku državnu televiziju.

On je dodao da se zalaže za razvoj ekonomske saradnje na međunarodnoj sceni i razvoj regiona Azovskog i Crnog mora, prenio je večeras TASS.

Porošenko je dodao da poštuje sve one koji su pristalice njegovog glavnog oponenta Vladimira Zelenskog, čak i one koji bi željeli da se "vrate u sastav SSSR-a".

"Nisam sa njima saglasan ideološki, ali poštujem njihov izbor", rekao je Porošenko.

Sporazumi iz Minska, između ostalog, predviđaju plan trajnog rješenja u Ukrajini, uključujući lokalne izbore i ustavnu reformu, kao i veću autonomiju za ratom pogođene regione na istoku zemlje.

Drugi krug predsjedničkih izbora u Ukrajini biće održan 21. aprila, a Ukrajinci će birati između Porošenka i Zelenskog, podsjeća "Sputnjik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije