Svijet

Portoriko: Demonstranti opkolili guvernera u rezidenciji

Portoriko: Demonstranti opkolili guvernera u rezidenciji
Foto: N.N. | Portoriko: Demonstranti opkolili guvernera u rezidenciji

SAN HUAN - Guverner Portorika Rikardo Roselo nalazi se pod opsadom u španskoj kolonijalnoj tvrđavi u San Huanu, koja služi kao njegova rezidencija.

Ispred La Frotalese (Tvrđava) ove nedjelje su se okuplile slavne ličnosti, motociklisti, konjanici i hiljade drugih Portorikanaca, tražeći da Roselo podnese ostavku zbog niza procurelih poruka u kojima je vređao žene, političke protivnike, pa čak i žrtve uragana “Marija”, prenosi AP.

Novi protesti počeli su u petak popodne, kada su radnici predvođeni sindikatima organizovali marš do Tvrđave. Pridružili su im se konjanici, a zatim i stotine drugih ljudi iz cijelog grada.

Najavljen je i niz drugih događaja širom ostrva, a u ponedjeljak se očekuje veliki protest u San Huanu.

Roselo, koji je držao tri do četiri konferencije za novinare nedjeljno, značajno je smanjio pojavljivanja u javnosti, što je intenziviralo pitanje njegove budućnosti.

Od kada je 11. jula prekinuo porodični odmor u Francuskoj i vratio se u Portriko da bi se suočio sa pokretom koji se zalaže za njegovu smjenu, on se u javnosti pojavio samo četiri puta i to u strogo kontrolisanim uslovima.

U porukama na aplikaciji “Telegram”, Roselo je uputio niz uvreda na račun žena, podsmevao se gojaznom čovjeku čiju je sliku postavio, uputio vulgarne komentare na račun homoseksualnosti portorikanskog pjevača Rikija Martina.

Postavio je i seriju emotikona sa podignutim srednjim prstom, upućenih Saveznom kontrolnom odboru koji nadgleda finansije Portorika.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije